Cisco logo

Cisco boekt belangrijke overwinning in strijd tegen neppers

Cisco lijkt overwinning tegen neppers te hebben geboekt.

December is de maand dat veel instanties waarschuwen voor de gevaren op internet. Politie, consumentenorganisaties en fabrikanten dringen de consumenten op het hart alert te blijven en geen vervalste goederen te kopen. Die B2C focus doet bijna vergeten dat het probleem ook voor B2B aanbod geldt. Cisco lijkt een goede slag te hebben geslagen.

Verbod

De Wall Street Journal (paywall) schrijft op 16 december dat de rechter van het federal court voor het Eastern District of New York in het voordeel van Cisco hebben beslist. De Amerikaanse fabrikant van alle mogelijke netwerk en andere hardware apparatuur heeft met een “temporary legal ruling” het instrument in handen om alle online verkopers te verbieden goederen aan te bieden die ofwel directe kloons zijn van Cisco hardware zijn, dan wel vervalsing waar een Cisco logo op geplakt is.

Platformen

Het verbod raakt de business van de grote platformen eBay, Amazon en Alibaba. Kleinere platformen zullen er ook mee te maken krijgen. In hoeverre de rechter alle eisen van Cisco heeft toegewezen is niet duidelijk. Vreemd genoeg is het niet mogelijk de rechtbank documentatie in te zien. Dat vereist registratie en betaling. Daarom moet worden volstaan met het noemen van wat anderen schrijven.

Bedreigingen

SDXcentral schrijft dat Cisco heeft aangevoerd dat de vervalste goederen een bedreiging voor de veiligheid en de gezondheidszorg van de VS zijn. Die twee argumenten zijn natuurlijk slim gekozen. De nationale veiligheid staat natuurlijk bij iedereen hoog op de agenda. Het verwijzen naar de gezondheidszorg is ook goed doordacht. Dagelijks worden in de VS ziekenhuizen door ransomware onderuit worden en dat zal de rechter ook wel bekend zijn.

Naming

Giga Law noemt vier producenten (Shenzhen Tianheng Network Co., Gezhi Photonics Technology Co. Ltd., Shenzhen Sourcelight Technology Co. en Dariocom) die schijnbaar Cisco transceivers namaken en via de genoemde platformen als authentieke Cisco hardware in de markt zetten. Of de “temporary legal ruling” alleen dit soort onderdelen betreft is niet bekend. Wel bekend is dat de zoekterm “fake cisco transceiver” goed is voor ongeveer 573.000 vermeldingen.

Die overweldigende score is een goede indicatie dat de actie van Cisco gericht is tegen een mondiaal en grootschalig probleem. En hoewel de werking van het rechterlijk besluit beperkt zal zijn tot het aanbieden van de goederen op platformen die zich op de Amerikaanse markt richten kan het geen kwaad er in Nederland aandacht voor te vragen. Nep goederen worden ook in het B2B kanaal en zeker aan de IT sector aangeboden.