640px-Cumulus cloud

Cloud en Edge – of Cloud contra Edge

De laatste dagen is in de Amerikaanse tech pers het nodige geschreven over cloud en edge. Beide onderwerpen zijn niet nieuw. Wat deze keer wel opvalt is dat er sprake is van belangen die haaks op elkaar staan. Hyperscalers en edgecomputing specialisten onderstrepen vooral de verschillen.

Mediaoffensief

Er zijn twee redenen waarom de twee thema’s zoveel aandacht kregen. De eerste heeft alles te maken met het mediaoffensief van AWS. Zoals bekend is AWS voor het JEDI project aan de kant geschoven. In reactie daarop is de club van Bezos een rechtszaak begonnen maar ook een media campagne op de Amerikaanse markt die er niet om liegt. De arena ligt grotendeels buiten de scope van de Nederlandse pers en IT sector. In Nederland weten we alleen dat JEDI naar Microsoft is gegaan en dat AWS het eigen re:invent evenement heeft aangegrepen weer een groot aantal nieuwe diensten te lanceren.

Eigen infrastructuur

Een van de nieuwtjes die het heeft getoond zal in samenwerking met Verizon worden uitgewerkt. Het is een reactie op een vergelijkbare deal die Microsoft met AT&T heeft gesloten. De deals hebben alles te maken met 5G en de Edge. Wie de marketing terzijde schuift en naar de plattegronden kijkt, ziet dat AWS en Microsoft de eigen hyperscale infrastructuur willen laten gelden als zowel het “control plane” als “edge gateway”.

AWS heeft ook nog het begrip “local zones” geïntroduceerd, wat goed past in het bovenstaande verhaal. Het verhaal dat AWS en Microsoft vertellen komt er simpelweg op neer dat zij als hyperscalers een onmisbare schakel zijn voor edgecomputing. Een deel van de hyperscaler datacenters nu te voorzien van het label “local zone” past evenzo in het verhaal. En dan hebben de twee ook nog eens het aanbod eigen AWS of Mircosoft hardware in colo datacenters en de serverruimtes van grote ondernemers onder te brengen. Als voorpost aan de edge voor de eigen core hyperscaler diensten en uiteraard als lock-in.

Verschil uitvergroten

Deze ontwikkeling is voor menig regulier colo datacenter (en dat zijn er in de VS een heleboel) een reden de wenkbrauwen te fronzen. Dat geldt ook voor de bedrijven die zich richten op de hardware en software voor edge computing. Die zien in de regel de meerwaarde van de grote cloudplatformen in. Dat wil echter niet zeggen dat ze pal aan de edge, in de bedrijfsruimten van de eigen klanten dedicated AWS of Microsoft racks met inhoud willen verwelkomen. Edge specialisten trekken dus de nodige registers open, zoveel werd wel duidelijk op het recent gehouden evenement voor die sector. Zij komen met argumenten die het verschil tussen hyperscalers en de eigen groep uitvergroten.

Overeenkomsten

Door de oogharen gekeken vertoont het gekrakeel de nodige overeenkomsten met enerzijds de in de pers gevoerde strijd tussen de colo datacenters en hyperscalers. Anderzijds lijkt het ook nog op de discussie over de vermeende voor- en nadelen die er aan privé of private cloud kleven. En hoewel er die twee thema’s nog steeds goed zijn voor felle discussies, de partijen lijken inmiddels te accepteren dat het er geen strikte keuzen tussen een van de twee gemaakt moet worden. Colo en hyperscaler kunnen net zo goed naast elkaar bestaan als de twee cloud modellen. Hopelijk gaat er ook een vergelijkbare balans komen voor de hypersscale cloud en edge omgevingen.