Cloudfest-2021

CloudFest: zonder beurzen minder internationale business?

Cloudfest-2021Afgelopen week kwam de Duitse publicatie Funkschau met het bericht dat het uitblijven van beurzen leidt tot minder internationale business. Die melding is gebaseerd op een onderzoek van de Duitse KvK. Tegelijk is er het nieuws van CloudFest dat als online only event aan de weg timmert.

DIHK ziet pessimisme

De Deutsche Industrie- und Handelskammertage (DIHK) heeft aan 2.400 aangesloten bedrijven gevraagd hoe zij de komende 12 maanden inschatten. 83 procent verwacht gelijke of minder internationale business. Slechts 17 procent ziet groeimogelijkheden. Schijnbaar is dit de slechtste score sinds het begin van de enquête in 2012.

Waarom er zo weinig optimisme is komt vooral door het ontbreken van de mogelijkheid te reizen en buitenlandse bezoekers te ontvangen (74 procent) . Een centrale rol is daarvoor altijd weggelegd voor beurzen. De achterban van de DIHK is ook het type bedrijf dat de Hannover Messe vult. 69 procent zegt te lijden onder het uitblijven van beurzen en evenementen.

Over de handel wil men ook kwijt dat logistieke problemen, of de kans daarop, nog steeds de kop kunnen opsteken. 47 procent van de Duitse producten is daardoor extra waakzaam.

CloudFest

Hoeveel anders is dan de sfeer bij CloudFest. De organisatie heeft na een jaar van oefenen een drie daags online event in de steigers gezet. Natuurlijk is dat heel iets anders dan in een achtbaan vol hosters en vendoren door het Europapark gaan. Natuurlijk is dat onvergelijkbaar met de andere aspecten van een fysieke bijeenkomst. Maar het laat wel zien dat er een groep is die de schouders er onder zet en van de nood een deugd maakt.

Als er een internationale sector is die de stap van fysiek-offline naar online-only moet kunnen maken is het ook wel de hosting- en cloudsector. Het grappige daarbij is dat men afgelopen jaar een paar keer al met een mini online event is gekomen. Christian J, de CEO van de organisatie die CloudFest runt, vertelde daar vorige week over dat men op die manier heeft getest wat het beste aankomt bij de doelgroep.

Formats en onderwerpen zijn geprobeerd en het resultaat daarvan is over ruim twee weken online te volgen. Het internationale karakter met online only behouden moet lukken, business enablen kan ook nog. Maar deze doelgroep wil niets liever dan naar echte beurzen gaan, niet alleen voor de gezelligheid maar juist ook vanwege de business kansen.