Test_Logo

Cloudopslag voor consumenten – een Duitse test

De Duitse tegenhanger van de Consumentenbond heeft recent van elf aanbieders van cloudopslag de dienst en de voorwaarden onder de loep genomen. Dat onderzoek is in de mei editie van het ledentijdschrift verschenen. De bevindingen zijn de moeite van het kennen waard.

Privé of Zakelijk

De Stiftung Warentest heeft elf clouddiensten zoals die aan consumenten worden aangeboden bekeken. Dat wil niet zeggen dat deze diensten uitsluitend door deze groep worden gebruik. Box, Dropbox, Google Drive, Apple iCloud en Onedrive van Microsoft zijn diensten die ook in het SoHo, MKB en zelfs grootzakelijk segment worden ingezet. De zes andere aanbieders zijn in Nederland minder bekend. Het kan zijn dat die wel puur voor privé gebruik bedoeld zijn.

Apps

De test zoomt niet alleen in op prijs, ondersteuning en gemak van installatie van de benodigde software. De kracht zit vooral in het controleren van de veiligheid en de voorwaarden. Dat eerste is gestest door de Adroid en iOs apps te volgens. Dat leidt tot de conclusie dat 7 van de 11 aanbieders niet in staat is voor een of beide operatingsystems een veilige app te leveren. Geconstateerd zijn onder andere de onmogelijkheid veilige wachtwoorden te kiezen, het meesturen van de telco ID, het delen van data met derden en het lekken van de e-mailadressen.

Voorwaarden

Bij het doorgronden van de voorwaarden zijn de testers tot nog slechtere resultaten gekomen. 8 aanbieders hebben voorwaarden die een of meer bepalingen bevatten die de Stiftung Warentest een doorn in het oog zijn. Het label dat daarbij wordt gehanteerd is “zeer kritisch”. 7 aanbieders van cloudopslag met de bijhorende apps krijgen dat zelfde label ook nog eens als wordt gekeken naar de bepalingen die gaan over dataveiligheid.

Conclusie

Stiftung Warentest kan slechts 1 aanbieder op alle onderdelen een voldoende geven. Omdat een groot aantal van de genoemde partijen in principe ook op de Nederlandse markt actief is, zijn deze bevindingen dus ook voor Nederlandse consumenten relevant en nuttig.

Voor zakelijke gebruikers geldt het zelfde verhaal. Het verdient dus de aanbeveling bij het kiezen van cloudopslag de voorwaarden grondig door te nemen.