transip-covid19-20200506

Communiceren over de impact van Covid-19

transip-covid19-20200506Technite heeft ook deze week weer geschreven over de impact van Covid-19 op de IT sector en de noodzaak van bedrijven daarover te communiceren. Er sijpelt steeds meer nieuws door dat beursgenoteerde bedrijven gedwongen zijn de business aan te passen. Maar hoe zit dat eigenlijk lager in de keten? Praten de Nederlandse resellers, hosters, providers met de klanten over de impact?

Communicatie

Bijna alle IT bedrijven hebben op de websites staan dat de dienstverlening doorgaat, maar wel op een andere manier. Sommige kiezen er voor uitgebreid te beschrijven hoe de werkzaamheden over kantoor en homeoffice worden verspreid.

Andere bedrijven staan veel langer stil bij eisen die ze nu aan bezoekers moeten stellen. We zien dat vooral bij datacenters. Organisaties waar klanten goederen kunnen brengen, bijvoorbeeld voor reparaties, richten zich in de communicatie ook meer op de regels die tijdens bezoek gelden.

De kwaliteit van de meldingen is goed. Net als in de retail en andere sectoren zijn er goed bruikbare sjablonen die volop worden gebruikt. Voor de bedrijven is dat prettig, omdat ze dan niet zelf te lang hoeven stil te staan bij teksten inhoud. Voor de klanten is het ook goed. Die komen een herkenbare en bekende boodschap tegen als de op de website belanden.

Wat ontbreekt

Er ontbreekt echter iets in de communicatie. In het IT kanaal wordt dor fabrikanten en distributeurs volop gecommuniceerd over kredietmogelijkheden en betalingsregelingen die ze aanbieden. Dat signaal is gericht aan de resellers. Die zijn op dat punt stil. Heel erg stil zelfs.

Transip

Op dit punt moet Transip genoemd worden. Deze registrar en hoster heeft schijnbaar sinds april op de homepage een melding staan dat klanten die krap zitten hiervoor contact kunnen opnemen. De melding is totaal onder de radar gebleven tot gisteren. Toen zijn de periodieke nieuwsbrieven naar de klanten uitgestuurd. Daarin staat – afhankelijk van het type klant – deze melding heel hoog of net iets lager in de mail. Het is vrij lastig de boodschap te missen.

Het is de eerste keer dat Technite een dergelijke melding gericht op de Nederlandse markt voorbij zag komen. Direct roept dat de vraag op waarom het bedrijf dit doet. Het heeft als bulkregistrar en hostingaanbieder een bepaald imago. Goed mogelijk dat in de grote klantenkring meerdere bedrijven zitten die door de Covid-19 crisis extra snel en hard zijn geraakt. Dan is het maken van een draaiboek met regels die voor iedereen gelijk zijn en goed te communiceren een goede en slimme zet.

Maar is Transip de enige partij die dat zou merken? Er zijn nog steeds honderden aanbieders van domeinnaamservices en hosting in Nederland actief. Wachten die tot een klant aan de bel trekt of communiceren die reeds op discrete wijze over het verkleinen van de Covid-19 impact op de klanten?

(Technite is geen klant van Transip, slechts een ontvanger van de nieuwsbrief)

Reacties zijn gesloten.