Corona registraties onder .IT

Medio maart maakte de Italiaanse registry bekend dat er 6.615 registraties  onder .IT zijn met een verwijzing naar Corona, Covid-19 of afgeleidde begrippen. Nadrukkelijk gaat het daarbij ook om domeinnamen met een legitieme inhoud.

Vijf procent

In 2020 nam het ccTLD IT netto met 135.906 registraties toe. 6.615 daarvan hebben Corona of Covid in de naam staan. Dat betekent dus dat circa vijf procent van de netto groei van .IT direct aan de pandemie gelinkt is. De inhoud van al die domeinnamen loopt uiteraard uiteen. Websites die onder valse voorwendselen informatie verstrekken worden ook in Italië uit de lucht gehaald. Daarom is het genoemde aantal waarschijnlijk voornamelijk te linken aan legitieme inhoud. Of het daarbij gaat om webshops, informatieportalen en weer iets anders kan uit de melding niet worden opgemaakt.

Verklaring voor 2020 groei

Voor dit blog is vooral interessant dat dit cijfer duidelijk maakt hoe belangrijk een domeinnaam kan zijn om op een actuele crisis, zoals de pandemie, in te spelen. Daarnaast geeft het voor een deel een verklaring voor de groei die de meeste ccTLDs het afgelopen jaar hebben geregistreerd. Veelal is aangenomen dat door de lockdowns veel bedrijven die voorheen niet online actief waren dat nu alsnog hebben gedaan. Een andere groep van de nieuwe domeinnamen zou betrekking hebben op personen die door de pandemie werkeloos zijn geworden en de stap hebben gezet naar een eigen bedrijf en daarbij hoort een domeinnaam.

Maar niemand had tot nu toe opgeschreven dat overheden en zorg instellingen ook een goede reden hebben gehad nieuwe domeinnamen te registeren. Die groep zal n de 6.615 Italiaanse registraties zichtbaar vertegenwoordigd zijn.

Blijven de domeinnamen geregistreerd?

Voor registrars is 2020 waarschijnlijk ook een raar jaar geweest. De meeste aanbieders zullen geprofiteerd hebben van de grotere vraag naar domeinnamen en de daaraan gekoppelde services. Maar de vraag is wel of deze namen allemaal aangehouden zullen blijven. Als de Italiaanse telling en verhouding klopt dan zou op die markt een deel van die vijf procent toename einde 2021 kunnen verdwijnen omdat er geen bestaansrecht meer voor is voor een Corona domeinnaam onder IT.