CyrusOne

CyrusOne dumpt 12 procent van het personeel en hoogste baas Europa

Direct aan het knooppunt Rottepolderplein wordt sinds 2019 gewerkt aan het eerste datacenter van CyrusOne (link) in Nederland. Terwijl de bouw zichtbaar vorderde zette het bedrijf zich te koop. Sinds dinsdag weten we dat het verkoopbordje is verwijderd. We weten ook dat het bedrijf per direct het mes zet in het personeelsbestand.

Plannen

Over CyrusOne in Nederland hoor je weinig. Als er al iets opvalt dan is het de enorme hoeveelheid claims op bouwgrond. In en rond Amsterdam en in de kop van Noord Holland heeft het opties voor grote datacenters. Of dat voor eigen (colo) gebruik is of voor de integrale verhuur aan hyperscalers zal per locatie verschillen. De plannen maken hoe dan ook veel indruk.

Realiteit

De plannen gaan uit van een marktontwikkeling die inmiddels achterhaald is. Twee dagen terug maakte het bedrijf bekend dat het roer radicaal wordt omgegooid. Zoiets betekent per definitie weinig goeds voor het personeel. 12% wordt de laan uitgestuurd in het kader van een kostenreductie. Schrale troost voor de personen die het betreft is dat ook Tesh Durvasula, de hoogste baas voor Europa vertrekt. Over Durvasula wordt met lovende woorden gesproken, maar zijn vertrek is een goede indicatie voor de problemen van CyrusOne.

Problemen

CyrusOne geeft zelf aan dat de hyperscalers langzamer groeien dan gepland. Zij nemen daardoor minder vierkante meters af dan waarop tijdens de bouw en grondclaims is gerekend. Het bedrijf stelt dat die trend eind 2018 zichtbaar werd en dat wekt enige verbazing. 2018 was een jaar met veel nieuwe opgeleverde vierkante meters in EMEA en elders. Wat CyrusOne te laat door heeft gekregen is dat de hyperscalers meer zelf zijn gaan bouwen en op plekken waar CyrusOne niet zat. Die mismatch lijkt in 2019 duidelijker te zijn geworden en inmiddels een echt probleem te zijn.

Het andere probleem voor CyrusOne is de minimale belangstelling. Dat het zich zelf te koop heeft gezet was breed bekend. Nu is ook duidelijk dat men hoopte op een bod van Digital Realty. Dat heeft echter gekozen voor Interxion. Dat bedrijf heeft een andere footprint dan CyrusOne en vooral een andere klantfocus. CyrusOne is dus niet gezien als een interessante overnamekandidaat. Er is geen bod uitgebracht. Ook de usual suspects van VC’s en andere investeerders hebben een andere kant uitgegeken. Dat zal een koude douche zijn geweest voor de directie.

Deze twee missers dwingen het bedrijf nu dus hard in te grijpen. Dat moet het ook om een andere reden. Het presteert in alle opzichten slechter dan het gemiddelde van alle beursgenoteerde datacenters. Dat het aandeel na het bekend maken van de verkoopplannen medio 2019 een in waarde steeg viel te verwachten. Dat daarna al snel een daling volgde was al een slecht voorteken. Na het bericht van dinsdag is het aandeel nog eens 6% minder waard geworden (zie grafiek CNBC.com) . Beleggers zijn duidelijk niet onder de indruk van de actie en kennen betere alternatieven in de sector.

Als CyrusOne door de marktontwikkelingen en reacties de investeringen vertraagt of zelfs bevriest kan dat impact hebben op het Nederlandse datacenter landschap.

Reacties zijn gesloten.