cyrusone-

CyrusOne zet zichzelf in de etalage

Dinsdag is door Reuters bekend gemaakt dat datacenterbedrijf CyrusOne overweegt zichzelf in de etalage te zetten. Voor kenners kan dit geen verrassing zijn. Het bedrijf kan de boeken in gaan als voorbeeld van het falen door gebrek aan marktkennis.

50 locaties

CyrusOne heeft ruim 50 datacenters verspreid over meerdere landen. Er is ook een footprint in Europa, onder andere door de vestiging tussen Amsterdam en Haarlem. Plannen voor nieuwbouw in onder andere Frankfurt zijn er ook. Op papier was het bedrijf begin deze week nog $9 miljard waard.

Op papier ziet het er dus niet slecht uit. Maar achter die façade van cijfers gaat een heel ander verhaal schuil. CyrusOne is een van de bedrijven die datacenters is gaan exploiteren en bouwen vanuit een investeerdersbelang. Technische kennis van de lokale markten was en is nooit opgevallen. Wel viel op de torenhoge ambitie hyperscalers van grond en gebouwen te gaan voorzien.

Deal met hyperscaler

Om die reden is ook de locatie in Nederland neergezet. Het was een investering vooruitlopend op een mogelijke deal met een hyperscaler. Toen die deal niet doorging stond er een leeg gebouw met een negatief rendement. Voorsorterend op dat ene type klant was er ook te weinig rekening gehouden met faciliteiten die voor colo datacenters noodzakelijk zijn. Onder andere de connectiviteit viel daarom tegen. Dat leidt tot slechtere kansen op een shortlist te komen. Op het gebied van certificeringen is er eveneens een achterstand.

Ook elders mindere concurrentiepositie

Het bijzondere is dat Nederland niet het enige land is waar een dergelijke onwenselijke concurrentiepositie ontstond. Zelfs in Amerika is er gebouwd, of aangekondigd te gaan bouwen, zonder de harde contracten met klanten. Dat is ook een van de redenen waarom de omzetgroei van CyrusOne fors achterloopt bij die van de grote concurrenten. Reuters schreef hierover: “[…] underperforming each of its data center peers and lagging the broader S&P 500 Index”.

De fouten van de directie zijn voornamelijk terug te leiden tot het gebrek aan kennis en de weigering een copy-paste van top 5 per land te doen. Verboden is dat laatste niet en er zijn meerdere voorbeelden te geven dat een dergelijke methode werkt om snel een goede uitgangspositie op een nieuwe markt te verkrijgen.

Vervangen directie

Uiteraard is de directie onder druk van de aandeelhouders al meer een keer vervangen. Ook de laag daaronder is schijnbaar al een paar keer uitgewisseld. Aandeelhouders hebben daar niet van kunnen profiteren. De concurrentie waarschijnlijk wel. Het is daarom ook voorstelbaar dat CyrusOne – wederom onder druk van de aandeelhouders – nu alle opties de revue laat passeren, inclusief zichzelf in de etalage zetten. Want een ding is toch wel erg duidelijk, het gekozen businessmodel klopt niet. Verder lukt het schijnbaar niet dat op eigen kracht te veranderen. Als dat met een andere kapitein niet lukt dan is het omvlaggen ongeveer de laatste optie.