Iron Mountain DC

Datacenters voor het rendement

Iron Mountain DCDat het op de markt voor datacenters ook, en zelfs steeds meer, om het rendement gaat is een trend die al enige jaren zichtbaar is. Investeerders en beleggers denken hiermee beter te kunnen verdienen dan met een investering in ander vastgoed of een andere sector. Het meest recente persbericht van Iron Mountain maakt dat weer eens duidelijk.

Iron Mountain is in Nederland bekend als de partij die EvoSwitch heeft overgenomen. Het is daarnaast een partij die groot is geworden met het beheer van (papieren) archieven. De laatste jaren is het datacenters gaan opkopen. In Nederland sloeg het toe, maar ook in Engeland. Daar heeft het twee voormalige rekencentra van een bank overgenomen die nu als datacenter worden ingezet.

Customer lock-in

De stap van papieren archieven en bunkers voor de opslag tape naar datacenters is daarbij niet zo vreemd. In beide gevallen dat er data worden opgeslagen. In beide gevallen kan men zich ook richten op klanten die langlopende contracten sluiten. Een papieren archief verplaats je niet zomaar van opslag A naar opslag B. Alleen al het volume is in de regel een effectieve customer lock-in. Zoiets geldt ook voor datacenters. Als iemand eenmaal veel hardware in een ruimte heeft staan en er belangrijker processen draaien is migreren naar een ander datacenter een complexe, dure en eigenlijk ongewenste stap. Ook hier dus weer een effectieve customer lock-in die de klant zelf in het leven heeft geroepen.

Datacenter als belegging

Beleggers kennen de bovengeschetste situatie. Geld op de bank houden levert bijna niets op. Investeren in olie of koffie is te riskant. Beleggen in zakelijk vastgoed, helemaal als het retail is, wordt steeds minder aantrekkelijk. In dat plaatje nemen datacenters een uitzonderingspositie in. Daar heet het dat de contracten meerjarig zijn, de klanten loyaal en de markt nog steeds groeit. Dit is dus de basis om rendement te behalen op een vorm van vastgoed.

En daarmee is de hausse van nieuwe datacenters al voor een groot deel verklaard. Daarbij komt dat zeker de Amerikaanse partijen inzien dat alles in de cloud stoppen of in een datacenter op Amerikaans grondgebied geen optie is. Datacenters die in de EU, of elders, staan zijn voor Amerikaanse klanten aantrekkelijk. Ze kunnen aan de nationale wetgeving voldoen, een eigen IT footprint laten zien en daarmee vertrouwen winnen.

Win-win-win situatie

Als vervolgens wordt gekeken naar deze melding “Iron Mountain, AGC Equity Partners form JV to develop and manage Frankfurt data center” vallen alle stukjes op hun plaats. Iron Mountain heeft verstand van datacenters en gaat samen met een investeerder die rendement wil zien in Frankfurt bouwen. 27 Megawatt is daarbij geen klein datacenter in een gebied waar een stroomtekort kan dreigen. Het gebouw is, nog voor de eerste spade de grond in gaat, voor 10 jaar verhuurd aan een Amerikaanse klant.

Er zijn in deze constructie  drie winnaars. De Amerikaanse eindklant heeft zijn Duitse footprint voor 10 jaar geregeld. Iron Mountain heeft een zelfde periode omzet en de investeerder weet vanaf de start wat tien jaar achter elkaar zijn gegarandeerde rendement zal zijn.