NL-ix datatraffic

Datatraffic trends – wat is gelijk en wat is echt anders?

NL-ixDe lockdowns en het verplichte thuiswerken hebben grote impact op de datatraffic patronen en zorgen voor nieuwe trends. Iedereen die netwerken onder zijn of haar hoede heeft wist aardig te voorspellen wat er zou gebeuren als de kantoren op slot gaan. De bekende pieken zijn inderdaad vanaf dag 1 bij elke lockdown verschoven. De vraag is natuurlijk of dat zo blijft.

Meer en eerder

Vanaf de eerste werkdag van een lockdown valt op dat er eerder op de ochtend meer verkeer is ten opzicht van een “ouderwetse” werkdag. De logische verklaring is dat door het wegvallen van woon-werk verkeer mensen eerder beginnen met het werk.

De lockdowns betreffen niet alleen de onmogelijkheid naar kantoor te gaan. Scholieren en studenten gaan ook niet meer de deur uit. Het onderwijs op afstand is inhoudelijk natuurlijk iets anders dan het raadplegen van de office mail en agenda plus de met collega’s gedeelde documenten. Voor de ontwikkeling van het datatraffic maakt het minder uit. Ook deze stroom zorgt voor een groter volume.

De avonden

Een opvallende datatraffic trend van de afgelopen periode is dat in de avonden een hoger volume is gemeten. Dat lijkt op het eerste gezicht zeer vreemd. Het is immers niet zo dat school of werk nu ook na 18:00 uur doorgaat. Navraag bij NL-ix heeft geleerd dat dit mogelijk veroorzaakt wordt door het grotere aantal gamers.

Gamers zijn er altijd al geweest. Het streamen van Netflix en co is op zich ook niet nieuw. Wel nieuw is dat de offline alternatieven ontbraken. Dat is vooral zichtbaar in de grafieken van de IX in Milaan en Frankfurt. De illustratie van NL-ix is daarvoor al het iets te oud. De situatie in Londen en omstreken is er nog anders. Daar bestaat nu nog een forse lockdown.

Afnemende pieken

Wat de nieuwste grafieken en metingen verder laten zien is dat sinds de kroegen en restaurants weer open zijn de datatraffic pieken in de avonden iets afnemen. De eerste mooie weekenden in elk van de drie buitenlandse regio’s zijn ook al zichtbaar.

Overdag weinig verandering

De veranderingen van de laatste twee weken hebben zo te zien vooral betrekking op de periodes buiten de reguliere kantoortijden. Dat wil zeggen de homeoffice kantoortijden. Nog steeds is er ten opzichte van een kwartaal en jaar terug ‘s morgens eerder meer verkeer zichtbaar. Dat is niet de “organische” groei van het totale verkeersvolume. De NL-ix grafiek laat dat goed zien.

Er is voor 09:00 gewoon activiteit. In Duitsland en Italië lijkt die trend ook waarneembaar. De vragen of dit gelijk staat aan langere werkdagen en of bijvoorbeeld systeembeheer en onderhoud hierdoor moeten veranderen zullen de komende periode bij het zien van de verkeersstromen vaker worden ter sprake komen.

(de illustraties zijn uiteraard klikbaar. Zo is de data van NL-ix, Frankfurt. MIlaan en Londen beter leesbaar)