AVG-GDPR-europe

De AVG is lastig zat – iconen moeten het makkelijker maken

De privacy toezichthouder van Baden Wuerttemberg heeft recent een set iconen online gezet om de AVG inzichtelijk te maken. Het idee is sympathiek. Men verwijst naar het algemeen geaccepteerde icoon voor wifi en locatie, kan zoiets ook met de AVG?

Overzicht, daar draait het om

Wie een website bezoekt krijgt een tekst geserveerd die uitlegt wat er gebeurt met de data. Dat zelfde kan gebeuren bij het bezoeken van een winkel, daar staat bij de ingang wat er gebeurt met de camera beelden en dergelijke.

De kans dat de consument die teksten leest is al niet groot. De teksten zijn altijd te lang en altijd de onoverzichtelijk. Deels is dat onvermijdelijk, het is immers een vrij juridische materie. Anderzijds is ook duidelijk dat er erg veel partijen zijn die met opzet de teksten zo onaantrekkelijk mogelijk maken. Zo hoopt men dat de bezoeker maar snel de regels accepteert.

Onoverzichtelijke teksten zijn een valkuil, voor zowel de consument als de aanbiedende of verkopende partij. Menig kort geding heeft precies dat als inzet en in de meest gevallen trekt de consument daar aan het langste einde.

Aanbieders hebben dus eigenlijk best wel veel belang bij een duidelijke set regels over het verwerken van de data en wat nog meer komt kijken bij de AVG en iconen kunnen daarbij handig zijn.

Minder verwarring

Wat nu als elk AVG-onderwerp kan worden weergegeven met een icoon? Daarmee is het idee achter de AVG iconenset direct uitgelegd. De lezer kan veel sneller terugvinden wat voor hem relevant is. Minder kans op verwarring is een eerste pluspunt. Maar voor aanbieders biedt dit ook kansen. De heikele balans tussen juristen en marketeers wordt iets eenvoudiger te realiseren als men de iconen als uitgangspunt neemt. Het helpt de regels en voorwaarden logischer op te zetten. Minder verwijzingen, maar puntsgewijs de lijst af.

Het is een sympathiek idee dat ook de nodige steun verdient. Deze week wordt de iconenset officieel gepresenteerd. Iedereen kan ze gratis gebruiken en aanpassen. De enige voorwaarde die geldt is dat ze alleen gebruikt mogen worden in de context van Datenschutz-Informationen. Dus alleen voor het AVG – Privacy domein. Maar dat spreekt verder voor zich.