DE-CIXTechMeeting2020-sheet0

DE-CIX TechMeeting 2020 – het ging ook over hamsteren

DE-CIX heeft de afgelopen twee middagen het TechMeeting 2020 event gehouden en op een presentatie daarvan wordt ingezoomd. Deze Techmeeting was uiteraard om een online-only bijeenkomst. Het programma was in vergelijking met de vorige editie, en die van de collega IX-en, minder diepgaand. Maar beter iets dan niets, zeker omdat de Duitse club deze week 25 jaar bestaat.

Op de tweede middag, gisteren dus, is door Bernhard Hahn de presentatie “COVID-19 lockdown and the impact on running networks” gegeven. Hahn hield geen technische betoog. Hij ging vooral in op de echt praktische zaken. Deels bevestigde hij daarmee wat al eerder te lezen of horen was. Maar in een aantal gevallen was het gewoon nieuw.

Bekende zaken

Tot de min of meer bekende zaken hoorde de opmerking dat de lockdown een aantal DE-CIX collega’s heeft geraakt die in het buitenland zaten. Er zijn geen aantallen genoemd, maar meer dan een persoon kon niet meer op tijd terug naar huis. Een dergelijk verhaal deed al eerder de rondje, maar dan van medewerkers van een andere IX.

Dat datacenters de deur helemaal dicht hebben gedaan en alleen nog maar remote hands aanboden is uitgebreid ter sprake gekomen. De stap op zich leek namelijk logisch, maar over de impact daarvan was schijnbaar niet overal even goed nagedacht. Hahn gaf aan dat die regel inmiddels is aangepast. Waarschijnlijk was toch niet alle via remote hands realiseerbaar of waren er andere (juridische?) redenen waarom eigen mensen de handelingen moesten en moeten doorvoeren.

Remote hands als nieuwe realiteit?

Desalniettemin is remote hands een thema dat volgens het Global Head of Infrastructure & Operations van DE-CIX nog wel enige tijd hoog op de agenda zal staan. Want los van de vraag over een tweede Covid-19 golf komt of niet, men gaat ervan uit dat ook op dit niveau een nieuwe realiteit zal ontstaan. Misschien is de huidige toestand als het nieuwe normaal voor langere tijd.

Hamsteren

Wat heel eerlijk is en tegelijk verbazing wekt is dat Hahn heeft toegegeven dat men aan “increased warehousing” is gaan doen (zie afbeelding). Dat klinkt onschuldig, maar het kan gewoon vertaald worden met hamsteren. DE-CIX wil ook in de toekomst niet meer verrast worden door leverproblemen. Er worden meer voorraden aangehouden.

In alle tech webinars en video conferenties die sinds de eerste lockdowns zijn gegeven was het de eerste keer dat hardware hamsteren werd genoemd en de noodzaak daarvan onderbouwd.

De opname van de livestreams van de DE-CIX Techmeeting 2020 komen uiteraard nog online. Niet alle talks zijn in het Engels, de slides zijn dat wel.