Cloud-IMAG201410

De cloud verlaten en kiezen voor colocatie – IDG ziet het vaker gebeuren

Vorige maand stelde WikiBon dat het amper voorkomt dat bedrijven de cloud weer verlaten. Dat wordt door IDG en CoreSite anders gezien. Dat blijkt uit een recente publicatie van de twee waarin colocatie centraal staat. De link tussen cloud en colo spreekt voor zich.

IDG vraagt het de cloudgebruikers

De slecht onderbouwde uitspraken van WikiBon zijn op dit blog al eerder in twijfel getrokken. Het getuigt van een te beperkte blik op de markt om te verklaren dat migraties uit de cloud niet voorkomen. Om daar echt uitspraken over te kunnen doen moet je juist niet naar de omzet van de hyperscalers en andere cloud aanbieders kijken. Uitsluitend de klanten (actueel en voormalig) kunnen voor hun bedrijf of sector aangeven wat speelt.

Precies dat laatste is door IDG gedaan in opdracht van SiteCore. Bij de periodieke vragenlijsten van IDG zijn meeloopvragen van SiteCore meegenomen. Met een aantal personen is een kwalitatieve verdiepingsslag gedaan in de vorm van interviews.

Amerikaanse markt

De onderzoeken hebben alleen betrekking op de Amerikaanse markt en organisaties met meer dan 500 medewerkers. Ook deze input zegt dus slechts iets over een deel van de markt. Desalniettemin is dat beeld interessant. Het verschil in gebruik van private en public cloud is met 70 om 68 procent minder groot dan gedacht. Colocatie is bij 49 procent in gebruik. Hybride cloud komt bij 62 procent voor en daarin kan dus ook een deel van het colo gebruik zitten.

Uit de cloud migreren

Alle deelnemers hebben ook de vraag gekregen of ze wel uit de cloud terug zijn gemigreerd en waarom. IDG telt dat 85 procent van de organisaties daar al ervaring mee heeft. Dat is 5 procentpunten meer dan een jaar geleden. Beide cijfers zijn opmerkelijk.

Als belangrijkste reden voor het overhevelen uit de cloud noemt men niet de kosten. Dat geldt voor 42 procent. Zorgen over security staat op de eerste plaats en wordt door 47 procent genoemd. Ook hier weer geldt dat de score opmerkelijk is. Performance is voor 32 procent een van de redenen om uit de cloud te gaan en compliancy slechts 28 procent.

Kanttekening

De bevindingen van IDG roepen vragen op, maar dan andere vragen dan de melding van WikiBon. De resultaten zijn beperkt geschikt voor de Nederlandse markt, omdat de vragenlijst alleen in Amerika is verstuurd. Ondanks die kanttekening is het een duidelijk signaal dat er beter gekeken moet worden naar claims over het verlaten van de cloud of het ontkennen dat zoiets plaatsvindt.