IMB_PC-IMG_7271

De computermarkt in 2019

Het jaar begint niet goed voor de leveranciers van computercomponenten. In korte tijd zijn van drie soorten onderdelen de vooruitzichten voor 2019 bekend gemaakt en in die gevallen is sprake van krimp. Dat onderstreept een al langer zichtbare trend.

De onderdelen die in computers en servers worden gebruikt verschillen omdat ze anders worden belast. Ze zijn gelijk waar het gaat om de functies die ze vervullen. Een desktop CPU is kleiner en kan minder taken aan dan een server CPU, maar zonder werkt geen enkele computer.

CPU

Wat door fabrikanten en marktonderzoekers wordt aangegeven is dat de markt voor CPU’s onder druk staat. Intel is schijnbaar niet in staat voldoende te leveren en stelt verrast te zijn door de marktvraag. Gevolg is dat ook de fabrikanten van andere componenten wachten met het lanceren van nieuwe producten die optimaal op die nieuwe CPU’s aansluiten.

DRAM

Het verhaal van Intel is slecht te plaatsen tussen de andere berichten. De prijzen van DRAM (geheugen modules) kunnen dit kwartaal met 20% dalen omdat er te veel voorraden zijn en te weinig vraag.

SSD

De prijzen van SSDs zijn niet alleen gedaald door de komst van TLC en binnenkort QLC. Het aanbod is groter dan de markt kan absorberen

Moederborden

In 2018 zijn tien procent minder moederborden verscheept. De vooruitzichten voor 2019 is een verdere daling, al zou geringer uitvallen dan vorig jaar.

De berichten over de essentiële componenten laten maar een conclusie toe. De markt voor computers staat ook in 2019 onder druk. De berichten over Intel, als die al kloppen, lijken meer een makkelijk excuus om de tegenvallende sales te verklaren. De enige dat telt is dat gewone computers definitief minder gevraagd worden. Die markt is – los van vervanging – gewoon verzadigd. Daarnaast is er natuurlijk de concurrentie door andere devices, in de eerste plaats de smartphone.