de-cix-arnold-nipper-1

De Duitse markt: 17 IX-en en 5 belangrijke regio’s

Op 6 juni is in Frankfurt de DE-CIX TechMeeting 2019 gehouden. Een bijeenkomst die natuurlijk in de eerste plaats bedoeld is voor de Duitse markt en leden van DE-CIX. De presentaties die inmiddels online staan kunnen echter ook voor Nederlandse providers, datacenters en IXen interessant zijn.

Lastige markt versus laaghangend fruit

Waarom is de Duitse markt interessant? Die vraag wordt nog steeds te weinig gesteld. De Nederlandse markt lijkt immers structureel voor te lopen op die bij de Oosterburen. Slechts een handjevol bedrijven is bereid om de grens over te gaan en daar klanten werven. Die markt wordt als lastig beschouwd en de thuismarkt zou nog te veel laaghangend fruit kennen.

Slides

Op die punten valt af te dingen. Dat veronderstelt wel dat men bereid is zich te verdiepen in de Duitse markt. Exact daarom zijn de slides van de DE-CIX TechMeeting presentaties zo handig. Met enig bladeren en scrollen kan de kennis snel worden opgekrikt. Er zijn ook de nodige redenen dat te doen, want de groei van het dataverkeer en het aantal datacenters in Duitsland gaat op dit moment wel erg hard. We willen het liever niet horen, maar Frankfurt is op veel terreinen de regio Amsterdam al ruimschoots gepasseerd.

Heldere schets

Frankfurt is daarbij weliswaar de belangrijkste datacenter regio van het land, het is nadrukkelijk niet de enige. Verder is de Duitse markt structureel anders dat wat we hier zien, maar ook anders dan de Britse markt. Hoe anders blijkt vooral uit de presentatie van Arnold Nipper, Chief Technology Evangelist & Co-Founder van DE-CIX. In 15 slides (PDF) schetst hij de Duitse markt op een heldere manier. Dat er in Duitsland 17 IX-en (moment opname?) actief zijn zal voor velen een eyeopener zijn. Dat NL-IX er daar een van is al wel bekend zijn, de Nederlandse organisatie heeft op dit moment faciliteiten in Frankfurt en Düsseldorf.

Beide steden zijn in de Nederlandse internetsector bekend. Frankfurt is die bekende grote (of afhankelijk van de meeteenheid: grootste) internethub. Düsseldorf ligt niet ver van de grens en was daardoor voor sommige ondernemers de logische eerste landingsplaats buiten de eigen landsgrenzen. De andere drie steden die Nipper op zijn slides zette zijn waarschijnlijk stukken minder bekend. Het zal de lezer waarschijnlijk verbazen te zien dat het verschil tussen de nummer twee locatie Düsseldorf en Hamburg en München betrekkelijk gering is. Dat het verder oostwaarts geleden Berlijn zo klein is, kan evenmin onopgemerkt blijven.

Spreiding

De slides vertellen niet alles, maar ze geven een goede eerste indruk. Ze helpen ook te begrijpen waarom de groei in Duitsland minder in het oog springt dan die in de regio Amsterdam of voorheen de regio Londen. De Duitse markt kent 11 metropool regio’s verdeeld over meerdere deelstaten. De groei van datacenters en knooppunten verspreidt zich ook over die regio’s.