godaddy-twitter_400x400

De hostingsector en de businesscase van GoDaddy

In de Nederlandse hostingsector waren ooit meer dan 1.000 ondernemers actief met een makkelijke businesscase. Het registeren van een domeinnaam was de lage marge binnenkomer. Met hosting werd de meeste omzet behaald.

De link tussen een domeinnaam en hosting bestaat nog steeds. Wat niet meer opgaat is dat dit een markt is met ruimte voor honderden ondernemers van zeer klein tot zeer groot, van hyper lokaal tot internationaal. Het aantal registrars zal verder dalen omdat ondernemers de boeken sluiten of omdat ze de zaak verkopen. De marges zijn veel geringer geworden en de markt is ook gewoon verzadigd. Wie nog in deze sector wil kunnen overleven heeft heel veel volume nodig. Of hij kiest er voor zich te richten op vormen van maatwerk.

Aanbod van GoDaddy

Een bijzonder vorm van “maatwerk” is te vinden in het aanbod van GoDaddy. Dit is een van de grootste hosters en registrars ter wereld. Verder is het enorm actief op de Amerikaanse thuismarkt met marketing voor de klanten. Dat laatste is in Nederland en de rest van de EU feitelijk onmogelijk. Maar het is wel een voorbeeld van business die schijnbaar voldoet aan de lokale marktvraag en waarmee het bedrijf jaar op jaar weet te groeien.

Handel domeinnamen

Waarmee GoDaddy ook groeit is de handel in de domeinnamen. Met het registreren van gewone namen maakt het omzet. Maar dat is maar een fractie van wat het bedrijf met de “verkoop” van domeinnamen omzet. Verkoop staat daarbij tussen haakjes, omdat men niet de eigenaar is, maar een houder. De registry geeft de namen uit en blijft formeel de eigenaar.

Uit de laatste kwartaalcijfers van GoDaddy blijkt dat de handel in domeinnamen inmiddels $100 miljoen meer oplevert dan de hosting gerelateerde diensten.

Nederland

Is zoiets ook in Nederland mogelijk? Kan een bedrijf uit de hostingsector met de “verkoop” van domeinnamen een goede businesscase rond krijgen? Er is een aantal spelers dat dit al jaren doet. Maar als er iets opvalt is dat die groep niet is toegenomen. Nederlanders zijn duidelijk niet in grote getale bereid te betalen voor domeinnamen.