justice-2071539-rechter-rechtbank-rechtspraak

De IT sector begint 2021waarschijnlijk met twee rechtszaken

justice-2071539Bij de start van 2021 staan naast Covid-19, SolarWinds en Nutanix bovenaan de agenda van de IT sector. De impact van Covid-19 is inmiddels wel redelijk bekend. Die van de hack bij SolarWinds blijft moeilijk in te schatten. Wat er nu bij Nutanix gebeurt is van een heel andere orde.

Rechtszaken tegen SolarWinds

Elke IT vendor, service provider en grotere zakelijke gebruiker, heeft natuurlijk al lang uitgezocht of hij direct te maken heeft met de lekkende SolarWinds Orion. De kans dat dit in de hele keten is gebeurt waar hij deel van uitmaakt is geringer. Mogelijk heeft die verkoper, gebruiker of eindklant ook al nagedacht over de consequenties. Of het deze keer met een sisser afloopt of niet, de kleine lettertjes van de verzekeringspolissen zijn nog eens doorgenomen. En dat ook voor de eigen leveringsvoorwaarden en die van partijen waarmee zaken wordt gedaan.

Daarmee is de affaire SolarWinds nog niet voorbij. Sterker nog voor iedereen begint het nu pas. Want geheel in lijn met de verwachtingen zijn nu de eerste rechtszaken tegen het bedrijf aangekondigd. De verwijten zijn voorspelbaar. Aandeelhouders voelen zich misleid door de directie. De belegger is niet duidelijk gemaakt dat hij te maken had met een bedrijf dat op het gebied van security voor de makkelijke in plaats van de beste oplossing koos.

Dit soort rechtszaken zijn in de VS schering en inslag. Het schikken van zaken komt veel voor. Dit is echter een zaak die langer kan gaan duren. De slachtoffers (en dat is een grote groep!) kunnen en zullen namelijk ook met claims komen. Dan zijn er twee verschillende soorten procedures die elkaar versterken.

Wat er precies staat te gebeuren is niet bekend. Het laat zich wel raden dat de directie van SolarWinds de plannen moet gaan wijzigen. Aangezien ook sprake was van de verkoop van de MSP tak is voor klanten en verkopers reden de affaire te blijven volgen.

Rechtszaak tegen Nutanix CEO

Een heel ander soort rechtszaak gaat er voor zorgen dat Nutanix pas de plaats moet maken. De storage specialist maakte eind 2020 bekend een opvolger voor de oprichter en ceo te hebben gevonden. Rajiv Ramaswami nam per 14 december het roer van Dheeraj Pandey over.

De snelle wissel lijkt nu een vervelend staartje te krijgen. De oud werkgever van Ramaswami, VMware is niet blijk met de transfer. Het claimt dat hij tot kort voor de overstap betrokken is geweest bij strategisch overleg, product planningen en dergelijke. Met die actuele waardevolle kennis overstappen, zonder een time-out, is dan ook de reden waarom VMware Ramaswami voor de rechter sleept.

Dit soort arbeidsrechtsgeschillen komt in Nederland ook wel voor. Het grote verschil is echter dat het hier gaat om de hoogte medewerker van een beursgenoteerd bedrijf. Beleggers kunnen zenuwachtig worden. Voor de klanten van het bedrijf kan een rechtszaak er toe leiden dat updates en uitbreidingen van het portfolio vertraging oplopen.

VMware heeft in ieder geval voldoende geld op de bank om een echte procedure te voeren en niet aan te sturen op een schikking. Die strijd kan hard gevoerd worden. De zaak Waymo-Google-Uber is een actueel en bekend voorbeeld van hoe hard het er aan toe kan gaan in de VS.

Kortom het jaar 2021 begint voor een deel van de IT sector met twee rechtszaken die impact kunnen hebben op zowel het kanaal als de gebruikers. In beide gevallen staat er veel op het spel voor zowel de klagende als de aangeklaagde partijen.