Rusland en Belarus kunnen wegens de oorlog tegen Oekraïne voor de communicatie netwerken geen gebruik meer maken van Ericsson en Nokia hardware. Nu trekt ook Cisco zich terug en dan gaat het ook opeens over een ander soort netwerk.
Mobiele communicatie
Tot nu toe is de meeste aandacht besteed aan de impact van de noodzakelijke sancties op de mobiele communicatie. Zonder de hardware van de genoemde vendoren uit Zweden en Finland moeten de twee paria staten de plannen voor onderhoud en de verdere uitbouw voor zowel 4G als 5G netwerken opnieuw schrijven. Overstappen naar een van de twee Chinese toeleveranciers is geen simpele optie. Los van de vraag of die wel leveren, is het niet eenvoudig een mobiel netwerk neer te zetten op basis van verschillende architecturen.
Vaste netwerk
Cisco staakt nu ook de activiteiten. Dat raakt minder de mobiele communicatie. Het is vooral het vaste netwerk (“het internet”) dat hier mee te maken krijgt. In bijna elk netwerk van elke grotere partij die IP pakketjes behandeld zit wel hardware van Cisco. Dat bedrijf is immers al jaren de marktleider.
Russische telco’s, netwerk bedrijven en internetproviders, kunnen nu geen swtiches en routers meer bij deze partij bestellen. Onderhoud gaat ook nog wel een dingetje worden. Het is wachten op het uitbuiten van de eerste lekken die niet meer gepatched kunnen worden. Dan ligt “opeens” een groot deel van het Russische internet en ook dat van Belarus plat. Of het vaste telefonie netwerk vertoont dan rare kuren.
Een Cisco switch vervangen voor een model van Huawei? Dat kan en zal ook vast wel gaan gebeuren. Maar ook daar geldt weer dat een netwerk zonder homogeniteit van hardware beheren (en veilig houden!) behoorlijk lastig is. Daarnaast is het nog steeds zo ook in dit soort machines Amerikaanse chips technologie zit. Als Huawei dat levert dan hebben de Chinezen binnenkort weer een productportfolio af te stoten.
Groter risico
De netwerken van de pariastaten Rusland en Belarus waren al kwetsbaar, omdat de landen niet over eigen hardware beschikken. Dat risico wordt nu alleen maar groter. Erg interessant voor ieder land met operationele cyberaanvalcapaciteiten.