De lessen van de keiharde val van Cloudera

Storage is een essentieel onderdeel voor bijna elk IT gerelateerd proces. Sommige toepassingen of processen kunnen zonder storage niet eens bestaan. “Everything Big Data” is daar een goed voorbeeld van. Bedrijven die op Big Data gebaseerde diensten aanbieden kunnen derhalve een groot afnemer van storage zijn, of zelfs reseller daarvan.

In het geval van Cloudera gaat het om weer een ander type bedrijf. Formeel levert het software op abonnementsbasis waarmee bedrijven de datastuwmeren kunnen verkennen en gaan inzetten voor analyses, proces optimalisatie en dergelijke. Cloudera was enige tijd een rising star op de beurs. De eerste drie maanden van dit jaar nam de beurswaarde met 35%. Alle seinen stonden op groen. Big Data leek – althans via dit model – eindelijk serieuze business te worden. Dat zou ook belangrijk zijn voor cloud aanbieders en de hardware vendoren. Met BD wordt immers veel nieuwe omzet mogelijk.

En toen kwam na de paasdagen de presentatie van de Q4 cijfers en de vooruitzichten. De kwartaalcijfers zagen er goed uit. Minder verlies, meer omzet en nieuwe klanten. Als het daarbij was gebleven waren de meningen over BD heel anders. Waar het echter compleet mis ging was bij de beschrijving van de vooruitzichten voor het komend jaar.

Cloudera heeft met zoveel woorden aangegeven dat er te weinig focus is geweest en dat er klanten zijn geworven die eigenlijk niet passen (“outside its main target market“). Door dit type klanten is er een omzet gehaald die beleggers tevreden stellen, maar wat voor klanten zijn dat dan als ze nu door Cloudera als minder interessant worden weggezet?

Alles wijst erop dat de BD nog een onvolwassen dienst is. Enterprises maken echter nog steeds slechts mondjesmaat gebruik van de mogelijkheden en kijken daarvoor ook naar de drie hyperscale cloud aanbieders. Kleinere ondernemingen die er ook mee experimenteren zijn volgens Cloudera niet de klanten waardoor het bedrijf kan doorgroeien naar $1 miljard omzet.

Anders gezegd het aanbod is niet helder, klantgroepen evenmin. Daardoor zal de omzet voor zowel de diensten als de componenten (storage!) die BD moeten mogelijk maken vooralsnog minder hard groeien. De beurs afstraffing van 40% voor Cloudera geeft daarbij aan hoe hoog de verwachtingen gespannen waren.

Voor iedere schakel aan de aanbodzijde moet dat reden genoeg zijn de eigen proposities en marktverwachtingen onder de loep te nemen.