De neergang van nTLDs valt ook andere blogs op

Technite heeft het afgelopen kwartaal een paar artikelen gepubliceerd over de neergang van nTLDs. Die onmiskenbare trend heeft nu ook geleid tot een artikel op een van de grotere blogs de alleen maar aandacht besteed aan domeinnamen.

Lage prijzen als oorzaak

Het artikel op DomainNameWire gaat over de forse daling van het aantal registraties bij de hier al eerder genoemde nTLDs, zoals ICU. Als oorzaak van de daling noemt de auteur onder andere dat de registry en de registrars uitzonderlijke lage prijzen hanteren voor het eerste jaar. Dat impliceert een bewust keuze om snel een grote omvang te krijgen. Daarna kan de klantgroep geleidelijk meer gaan betalen. Op die manier zou de churn gering moeten blijven terwijl de omzet en marge snel toeneemt.

Dat idee is niets anders dan een kopie uit elk handboek marketing en sales. Het kan werken voor andere producten of diensten. Voor registraties van domeinnamen onder nTLDs gaat het verhaal echter niet, of niet geheel, op.

Investeerders en zeepbellen

De reden daarvoor staat niet in het artikel genoemd. In de commentaren wel. De olifant in de kamer is namelijk dat de enorme groei van registraties natuurlijk te maken hebben met de lage prijs voor het eerste jaar. Die heeft een grote groep in beweging gebracht die niets met de domeinnamen doet anders dan registreren. Het zijn de “investeerders” en “handelaren” die de op nTLD niveau voor heel wat zeepbellen hebben gezorgd. Enkele daarvan zijn gewoon geïmplodeerd, andere lopen langzamer leeg.

Genoeg ruimte bij ccTLDs

Als “bewijs” voor het bestaan van een dergelijke groep houders is in de reacties ook de link gelegd met de impact van Covid-19. Velen zouden eieren voor hun geld hebben gekozen, omdat er door de pandemie geen markt is ontstaan voor domeinnamen onder de nTLDs. Die suggestie zal deels kloppen, ook al heeft die uitsluitend betrekking op de markt in Azië. Voor het Westen geldt namelijk dat de ccTLDs en de oudere nTLDs nog steeds genoeg ruimte bieden.

Het artikel draagt verder bij aan meer bekendheid van de zeepbellen rond de nTLDs en de onvermijdelijke neergang van bijzondere hype.