ntld-gtld

nTLD zeepbel loopt q1-2021 leeg

ntld-gtldDe cijfers over het eerste kwartaal van 2021 zijn glashelder, de nTLD zeepbel loopt in een hoog tempo leeg. In maart ging het aantal domeinnaamregistraties met een nTLD nog verder terug. Triest hoogtepunt is het verdwijnen van een derde van alle. ICU registraties.

Terug naar 2019

Technite heeft er de laatste maanden vaker op gewezen. De vraag naar nTLD registraties staat enorm onder druk. Sinds medio 2020 worden er per maand meer dan twee miljoen opgezegd of niet meer verlengd. Later deze maand zal het aantal registraties de grens van 26 miljoen bereiken. Dan is dit deel van de markt, naar omvang, teruggeworpen naar de situatie van medio 2019.

De persaandacht voor dit deel van de markt is gering. In het Westen zijn er weinigen die een bestemming zagen of zien voor domeinnamen met exotische extensies als .XYZ of .ICU. Toch zijn er honderden registrars in Europa, dus ook in Nederland, die de registraties ondersteunen. Zolang daar geen extra investeringen voor nodig zijn geweest is de hinder gering. Maar het heeft ook amper tot geen nieuwe business opgeleverd.

Tweedeling

Steeds duidelijker wordt dat in de TLD markt een tweedeling bestaat die niet is te overbruggen. De oude gTLDs en de ccTLDs maken een deel van de markt uit. De nTLDs zijn het andere deel. ICANN en anderen die anticipeerden op een steeds verder groeiende markt en daarom de nTLDs als een logische uitbreiding van het aanbod zagen hebben feitelijk ongelijk gehad. Critici die nTLDs altijd zagen als een “licence to print money” lijken min of meer gelijk te hebben gehad. De tarieven die sommige nTLDs hanteren hebben het succes compleet onmogelijk gemaakt.

Wat ook nog steeds een rol speelt is dat een deel van de nTLDs veel verkeerde gebruikers aantrekken. In tegenstelling tot de meeste ccTLDs worden abuse meldingen minder grondig aangepakt. Zoals bekend zijn er meerdere organisaties die nTLDs blocken, er is simpelweg geen legitieme mail van te verwachten.

Het gebrek aan vertrouwen en het ontbreken van het imago door een betrouwbare partij beheerd te worden speelt de nTLD markt parten. Ook dat zorgt voor een echte tweedeling van de markt.

Een miljoen registraties kwijt

De cijfers over maart 2021 spreken voor zich. De drie oude gTLDs blijven doorgroeien. Voor zowat elke nTLD zijn de cijfers rood, tot dieprood. Het verlies van meer dan een miljoen registraties onder het nTLD .ICU heeft alle kenmerken van een zeepbel die leegloopt. De daling is bij de andere geringer, maar de trend is evident. Als speculatieobject zijn de nieuwe domeinnamen in ieder geval amper geschikt.

  • .com 154.586.826 verschil tov vorige maand + 1.287.733
  • .net 13.438.866 verschil tov vorige maand + 53.140
  • .org 10.408.252 verschil tov vorige maand + 28.206
  • .xyz 3.604.267 verschil tov vorige maand – 98.776
  • .icu 2.234.073 verschil tov vorige maand – 1.090.504
  • .online 1.973.197 verschil tov vorige maand – 56.995