Duopolie
Vele jaren was er effectief sprake van een duopolie. In een desktop computer of server zat een cpu van Intel of AMD. Voor de makers van de hardware was dat voordelig. Ook software profiteerde daarvan. Het aantal configuraties was immers beperkt. Het duopolie was ook voor de afnemers op het eerste gezicht voordelig. Dat bepaalde chipsets en cpu’s niet overweg konden met programma’s bleef daarmee tot een dipje uit de jaren 90 van de vorige eeuw.
Komst van nieuwe aanbieders
Dat het duopolie de uiterste houdbaarheidsdatum bereikte is door velen niet gesignaleerd. Men zag wel de enorme opkomst van smartphones, die steeds meer concurreren met laptops, tablets en zelfs desktops. De impact daarvan op de ontwikkeling en marktaandeel van cpu’s zag men niet.
Wat ook onder de radar bleef was de opkomst van grootgebruikers voor hardware op datacenter niveau. Hyperscalers en natuurlijk OCP zijn dan de twee relevante termen. Facebook, Google en nog een paar stelden eisen aan elke vorm van hardware, dus ook de chips, die voorbij gingen aan het portfolio gingen van AMD en Intel.
Een betere boost voor nieuwkomers in de markt was niet denkbaar. Het heeft nog een paar jaren geduurd, maar inmiddels moeten de cpu en andere chipsmakers rekening houden met meer concurrentie en vooral ook klantvragen.
Vraag en niet aanbod
Dat een hyperscaler zelf eigen componenten en chips laat ontwikkelen of dat Apple kiest voor een eigen cpu en dat Microsoft iets dergelijks overweegt is tot iets simpels plat te slaan. Anno 2020 zijn grootafnemers, de vraag zijde in staat de aanbodzijde te passeren.
Daar hebben ze goede redenen voor. De afhankelijkheid van een oncontroleerbare supply chain is uit strategische en compliancy overwegen steeds vaker een struikelblok. Zekerheid hebben over specs en prijzen is een ander belangrijk punt. En dan is er nog vendor lock-in, die veel verder gaat dan alleen de chips of cpu’s.
Onrust is begrijpelijk
De onrust die nu is ontstaan en waarbij de aandelen van Intel en AMD waarde verliezen is daarom begrijpelijk. Voor beleggers wordt door het nieuws van Microsoft pas duidelijk wat in de OCP kringen al minimaal vier jaar bekend was. Daar was het niet of er concurrentie gaat komen en dat daardoor bestaande business overhoop wordt gehaald. De vraag was daar alleen wanneer dat zichtbaar zou worden. Het antwoord lijkt nu te zijn: het is de consumentenmarkt die de beleggers dat doet realiseren.