washington-1212917_640

De overname van Five9 door Zoom kent zijn eerste tegenslag

Zoom wil graag Five9 overnemen maar moet daarbij rekening houden met tegenslag. De Amerikaanse overheid maakte een dag geleden bekend dat aanvullend onderzoek nodig is.

Niet onverwachts

Helemaal onverwachts is de melding uit Washington niet. Zoom zelf had iets dergelijks ook al zien aankomen. In de meest recente kwartaalrapportage (augustus 2021) meldt het dat de overname die het een maand daarvoor aankondigde voor problemen kan worden.

Link met Rusland

Five9 levert software voor callcenters en kan daarmee een zinvolle en strategische interessante uitbreiding van het Zoom aanbod zijn. Het marktaandeel van beiden is nergens afzonderlijk en/of gecombineerd te groot. Wat dat betreft zou toestemming voor de overname geen probleem mogen zijn. Maar er speelt iets anders dan het marktaandeel. Five9 heeft belangen in Rusland. Op het eerste gezicht gaat het daarbij op pure commerciële belangen. Die dienst wordt ook daar aangeboden. Lastiger is echter dat deze footprint te verklaren is door het uitbesteden van het ontwikkelwerk naar Russische bedrijven.

Kaseya debacle

Na het debacle van Kaseya, dat zwaar leunt op programmeurs uit Wit Rusland is elke toezichthouder in Washington die over cyber en veiligheid gaat extra alert. De controle die Zoom nu ondergaat heeft dan ook helemaal weinig met economische overwegingen te maken. De toezichthouder die nu van zich laat horen is daarom ook niet de SEC. Het is een comité dat formeel valt onder het ministerie van Justitie en dat de FCC adviseert over alles in de telecomsector dat de nationale veiligheid kan raken. Daarbij gaat het niet alleen over directe belangen in ondernemingen, maar ook de afhankelijkheid van technologie.

Het proces dat nu is gestart is niet het eerste en het zal zeker niet het laatste zijn. Alles wijst erop dat Washington dit middel juist vaker zal gaan inzetten. Er zijn twee reacties mogelijk op dit middel. Men kan het standpunt huldigen dat het primair protectionistisch is en vooral bedoeld is om de Amerikaanse IT sector te beschermen. Gelet op de eerdere onderzoeken (trefwoord: 5G) is daar wat voor te zeggen.

Er is ook op een andere manier naar de situatie te kijken. Washington grijpt in om te voorkomen dat de infrastructuur (verder) wordt ondermijnd. Wat Kaseya en SolarWinds hebben laten zien is dat het bedrijfsleven niet in staat, of bereid, is bij de selectie van partners de juiste keuzes te maken. Die verklaring lijkt meer aan de orde te zijn en daarom is de affaire Zoom / Five9 zo verschrikkelijk interessant. De eerste tegenslag voor Zoom is er al, het bedrijf is een perfecte showcase om te laten zien hoeveel werk Washington wil maken van het beschermen van het nationale digitale domein.