logo-rijksoverheid RVO

De RVO Brexit Scan van is geüpdatet – doen dus

RVO - RijksoverheidOp 16 september heeft de RVO – Rijksoverheid  –  nieuwe informatie online gezet over Brexit. Dit is gedaan in de vorm van de Brexit scan. Die bestaat al langer, maar is nu voorzien van een update. Het doorlopen van de vragen kost minder dan vijf minuten. De uitkomsten kunnen ondernemers dwingen naar de bestaande business te kijken.

Status

De Britse regering heeft iets meer minder dan 35 dagen om de bestaande overeenkomst over het verlaten van de EU door het parlement te loodsen. Dat is tot op heden niet gebeurt. De regering heeft geen meerderheid in het parlement, wat de situatie nog complexer maakt. Pogingen van Londen Brussel te bewegen de bestaande overeenkomst aan te passen zijn weinig succesvol. Gevolg is dat de kans op een No Deal Brexit met de dag waarschijnlijker wordt.

Als een No Deal volgt is het VK per 1 november geen lid meer van de EU. Overgangsregelingen voor bedrijven en burgers waarover veel gesproken en geschreven is zijn gebaseerd op een periode die geldt na het accepteren van de deal. Al die regelingen staan nu dus op de tocht. Daarom is de update op de site van de RVO belangrijk.

Relevant

Voor bedrijven met IT dienstverlening als corebusiness zijn niet alle vragen relevant. Voor hen is bijvoorbeeld wel de vraag “Heeft u nu dienstverleningscontracten in het VK die doorlopen tot na de Brexitdatum? “ aan de orde. RVO wijst erop dat als “Brexit” niet in de contracten is genoemd en uitgewerkt dat tot problemen kan leiden.

RVO ziet ook een uitdaging waar het gaat om “digitale data en diensten in het Verenigd Koninkrijk”. Het advies hierover is glashelder:

Het VK hoort straks niet meer bij de Europese Unie (EU), dus controleer of de softwareleverancier aan de EU-wetgeving voldoet. Als u met deze software persoonsgegevens verwerkt, moet u voldoen aan de EU privacywetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Personeel

Zo staan er nog wat onderwerpen genoemd die een ondernemer tot denken zal aanzetten. Als laatste in de scan komt personeel aan de orde. Daar is in de pers al veel over te doen geweest. Britten die hier nu al wonen, studeren of werken hebben het idee tussen wal en schip te belanden. De RVO geeft aan dat die vrees niet geheel terecht is. Voor werkgevers is het echter een ander verhaal. Personeel dat nu in dienst is na 19 maar van dit jaar naar Nederland is gekomen krijgt het advies zich in het BRP te laten registreren. Bij een No Deal worden die dan benaderd met tijdelijke verblijfsvergunningen. Werkgevers kunnen de Britse werknemers hier op attenderen.

Per 1 november wordt het lastig om nog Brits personeel te werven. Werkgevers moeten dan tewerkstellingsvergunningen aanvragen. De bestaande regeling voor kenniswerkers en hun echtgenoten gaat dan waarschijnlijk niet meer op. Die geldt namelijk alleen voor kenniswerkers uit Zwitserland en de EER. Het VK is na een No Deal een derde land zonder privileges.

Goedgekeurd

Hoewel dit artikel primair de lezer adresseert die diensten levert is er een goede reden om ook nog kort stil te staan bij goederen, hardware dus.

Controleer of de producten die u gebruikt een certificaat hebben dat is afgegeven door een instantie in het VK. Vraag dat na bij uw toeleverancier of de producent. Bij een no deal-Brexit heeft het VK straks geen door de EU erkende keuringsinstanties (notified bodies) meer.

Wetende hoeveel hardware in het VK bij de grote distributeurs is opgeslagen moet die opmerking een extra reden zijn de Brexit scan zelf door te lopen.

De RVO Brexit scan is niet saai, wel eenvoudig en meer to the point dan alle krantenartikelen en tv & radio uitzendingen over het onderwerp. Minder dan vijf minuten om te weten waar beter naar gekeken moet worden. Doen dus!

(dit artikel verscheen eerder op het blog van Bureau Terdege)