pixabay-servers-technology-1587673_640

De servermarkt krimpt en ODMs groeien door

pixabay-servers-technology-1587673_640Eerder deze maand maakten IDC en anderen bekend dat de servermarkt het eerste kwartaal van 2020 is gekrompen, maar die claim blijkt niet te gelden voor ODMs. Niet voor de eerste keer wordt daarmee duidelijk dat het erg lastig is een helder totaal beeld te schetsen van deze markt.

Definitie servermarkt

Het lijkt makkelijk een definitie voor de servermarkt te geven. Een die iedereen begrijpt en waardoor rapportages makkelijk leesbaar zijn. Maar de praktijk is weerspannig. De klassieke server uit de catalogus van de paar bekende grote aanbieder is niet langer het enige dat in de markt server wordt genoemd. De continue ontwikkeling van IT leidt tot devices die andere taken krijgen en alleen nog door de vorm op een server lijken. Voor IDC en anderen was dat aanvankelijk niet zo moeilijk. Ze bleven zich immers baseren op de cijfers van die grote aanbieders. Die bepaalden daardoor feitelijk wat een server was.

ODM is disruptive

Wat de grote fabrikanten al mondjesmaat deden, het leveren van maatwerk, is in betrekkelijk korte tijd een serieuze tak van sport geworden. Het is er ook een waar de Dell/EMC, HPE en consorten een groot probleem mee hebben. Zij hebben focus op volume en standaardisering. Daardoor zagen ze te laat dat bepaalde vormen van maatwerk de servermarkt kon gaan domineren en dat ODMs daar een positie konden opbouwen.

In de tabellen van marktaandelen en omzet wordt ODM neergezet. De lezer heeft niet door wie of wat daar achter schuilgaat. Het zijn bedrijven als Quanta, Wiwynn, Foxconn, Inventec, MiTAC, ASRock Rack en Gigabyte die op de achtergrond, met betrekkelijk weinig ruchtbaarheid hardware maken conform de eisen van een handvol globale spelers. Wat zij bereiken op de markt is in elk opzicht disruptive. Met OCP als voorlopig hoogtepunt is namelijk de hele gedachte over dedicated hardware en silo’s onderuit gehaald.

Het zijn Google, Facebook, Alibaba en nog een paar die minutieus voorschrijven waaraan de hardware die zij willen moet voldoen. Om welke aantallen dat gaat en of het altijd vergelijkbaar is met de “klassieke” server kunnen IDC, Gartner en de overige onderzoekers nooit met zekerheid vaststellen. De contracten tussen de ODMs en opdrachtgevers schrijven absolute radiostilte voor.

Krimp versus groei

De geheimzinnigheid van de ene groep staat daarbij haaks op de berg publicaties en aankondigingen van de andere groep. En ook al zijn bij de cijfers en definities de nodige kanttekeningen te plaatsen, een trend is al jaren zichtbaar. Dat is dat de groeicijfers van de A-merken afvlakken. Per kwartaal weten ODMs de omzet harder te laten groeien dan de A-merken en dat staat in elk overzicht van de servermarkt.

In 2019 verscheepten de ODM’s voor meer dan $21 miljard aan “servers” naar de klanten (link). Dat was een omzetgroei van 10% ten opzichte van 2018. Volgens IDC was het marktaandeel meer dan een kwart van alle server sales. Dat gecombineerde marktaandeel is de helft groter dan dat van Dell EMC.

2020 cijfers

De cijfers over 2020 gaan spannend worden. Covid-19 heeft de plannen van de A-merken flink overhoop gegooid. Uit de eerste kwartaalcijfers van de beursgenoteerde fabrikanten is gebleken dat zij fors minder hebben verkocht. IDC kwam tot een overall krimp van 6%.

We weten ook dat Facebook en Google aan de rem hebben getrokken. Nieuwbouwplannen voor hyperscale datacenters lijken even naar de achtergrond te zijn verschoven. Dat is echter iets anders dan stilstand. Azure, Google en AWS hebben de afgelopen periode op meerdere plekken nieuwe zones geactiveerd. Deze ODM klanten nemen dus nog steeds hardware af.

En precies dat kan niet gezegd worden van alle bedrijven met eigen rekencenters en datacenters die op A-merken vertrouwen. Het is ook een teken aan de wand dat die merken de laatste maanden de financieringsvoorstellen hebben verbeterd en veel energie in het kanaal steken. De kans dat ODMs dit jaar weer harder groeien dan de A-merken is reëel. De voorspelling dan ook dat dit zelfs het jaar worden dat die groep een plus laat zien, terwijl bij meer A-merken dan voorheen de rode inkt nodig is om de krimp van aandeel en omzet op de servermarkt aan te geven.