Opvallend
Het is opvallend hoe weinig er geschreven wordt over de problemen van de IT sector. Kranten en journaals hebben het over de luchtvaart, retail en horeca. IT komt in de lijstjes niet voor. De enige verwijzing is in het kader van kritische infrastructuur. IT zorgt er voor dat we van huis uit kunnen werken en de schoollessen kunnen volgen. We krijgen indrukwekkende grafieken van verkeersvolumes en trends van de internet exchanges gepresenteerd. Veel meer dan dat positieve nieuws is er voor de outsider niet te vinden..
Schaarste
In de IT sector is echter veel aan de hand. De verkopen van bepaalde devices, denk aan smartphones, is geïmplodeerd. Voor laptops, monitors en andere devices gelden lange levertijden omdat de vraag hoger is dan de assemblage output. Die output is (nog) laag omdat er door de lockdowns gebrek is aan bepaalde componenten. Het principe van just in time leveringen aan de volgende schakel in de keten werkt niet meer. Er is op meerdere plekken sprake van schaarste.
Reseller zit klem
Schaarste raakt niet alleen de producenten of fabrikanten, ook de distributeurs komen hierdoor in een lastige positie. Ze willen kunnen blijven leveren, maar dat lukt even niet meer zoals vroeger. Tegelijk hebben ze ook te maken met klanten die minder afnemen, omdat de eindklanten investeringen op de lange baan schuiven. Resellers of MSPs moeten het hoofd boven water houden. Ze kunnen dat deels door op de nieuwe vragen gerelateerd aan thuiswerken in te spelen. Of ze dat makkelijk afgaat is een ander verhaal.
Duidelijk is wel dat die de vraag van de eindklanten grote groepen resellers raakt. Als er al wordt besteld wordt de betaaltermijn van de eindklant richting reseller maximaal benut. Die laatste zit dan klem tussen zijn klant en leveranciers.
Producent zit ook klem
De leveranciers, of dat nu een producent of distributeur is, raakt hierdoor ook in de problemen. Inmiddels hebben de meeste grotere aanbieders de betaaltermijnen voor bestellingen verruimd. Financiering tegen 0% tot 90 dagen wordt op meer plekken openlijk aangeboden.
Die geste heeft impact op de business. Ook de grote spelers met eigen finance afdelingen moeten hier voorzichtig manoeuvreren. Voorfinanciering tegen 0% kost hen gewoon geld en is geen garantie voor omzet. En of het nu gaat om servers of storage clusters, de ondersteuning moet doorgaan. Die kostenpost blijft bij weinig vraag gewoon bestaan.
Spagaat
Producten in de markt zetten zonder inkomsten en ondertussen door moeten blijven gaan met ondersteuning van de resellers. Tel daarbij ook nog de kosten voor het overeind houden van de communicatie. Dat is leidt tot een uiterst ongezonde spagaat. Niet iedereen kan dat lang volhouden. Bedrijven die al een kostenprobleem hadden komen nu dan ook op het punt dat ze een keuze moeten maken.
Een van die partijen is Nutanix. Het heeft in meerdere landen een “Special Financial Assistance Program” lopen. In het uiterste geval kunnen facturen 6 maanden worden uitgesteld. Dat is goed nieuws voor het kanaal en de eindklanten. Voor de medewerkers van Nutanix is er minder goed nieuws. Een kwart van medewerkers wordt tussen nu en eind juli op verlof gestuurd. Van begin augustus tot eind oktober gebeurt dat nog eens. In die periode worden geen salarissen betaald.
Het bedrijf gaat er van uit dat de klantondersteuning hier niet onder zal lijden. Maar strikt genomen heeft het geen keuze. Snijden in de personeelskosten is onafwendbaar om de balans niet nog verder in het rood te laten doorslaan.
Nutanix is nadrukkelijk niet het enige bedrijf dat op deze manier de onaangename spagaat wil beëindigen. Daarbij neemt het nadrukkelijk het risico dat er schade ontstaat. Resellers en eindklanten kunnen blijvend afhaken. De kans dat het personeel niet terugkomt is ook aanwezig, maar kleiner. Daarvoor zijn er te veel bedrijven die de werving van personeel op een zeer laag pitje hebben gezet
Reacties zijn gesloten.