In een paar dagen tijd is het aantal meldingen dat duidt op overheidsacties tegen ransomware toegenomen. Het aantal berichten en de volgorde doet vermoeden dat op internationale schaal afstemming plaatsvindt.
ECB ziet speculatie
Afgelopen donderdag werd een interview met het hoofd van de ECB, Christine Lagarde, gepubliceerd. Daarin maakte ze duidelijk dat voor de ECB cryptomuntjes geen geld zijn. Het is iets om mee te speculeren. Honderden bots op de social media reageerde daarop door Lagarde en de ECB belachelijk te maken. In combinatie met het handjevol argumenten dat zou bewijzen dat cryptomuntjes wel geld is maakte het vooral duidelijk hoe zeer de communicatie rond Bitcoin en consorten wordt gemanipuleerd. Daarmee is het gelijk van Lagarde dus nog meer bewezen.
Speculatie en geen normale handel
De verklaring van Lagarde lijkt helemaal los te staan van ransomware. Toch heeft het een link. Zij geeft immers ook aan dat er geen normale vraag naar of aanbod van de cryptomuntjes bestaat. Dat de platformen waar de handel plaatsvindt floreren mede dankzij de groei van ransomware is evident. Het bewijs is zo duidelijk is het ook dat Washington stappen gaat aankondigen om platformen aan banden te gaan leggen.
Wat er precies staat te gebeuren is op dit moment nog onduidelijk. De Wall Street Journal hint dat “het faciliteren van criminele activiteiten” nadrukkelijk op de “marktplaatsen” met een footprint in of relaties met Amerika komt te liggen. Dat klinkt als een vorm van ketenaansprakelijkheid. Die bestaat al voor het faciliteren van terrorisme of de export naar landen die op de zwarte lijst staan.
Verbod te betalen
Dat Amerikaanse voornemen volgt op de eerder gehouden discussie over het verbod ransomware geld te betalen. En wat blijkt, dit weekend is exact daar een melding over het Nederlandse ministerie in de pers verschenen. Daar onderzoekt men schijnbaar of het verzekeraars verboden kan worden het losgeld om van de ransomware af te komen te vergoeden. Nederland volgt hiermee dus de lijn die in Amerika is ingezet. Van andere landen is bekend dat ze daar ook over na denken.
Achillespees
Het krachtige voordeel van ransomware is direct de achillespees. Losgeld betalen in cryptomuntjes moeten er voor zorgen dat de daders onbekend blijven. Maar bij gebrek aan acceptatie en normale manieren het uit te geven moet men gebruik maken van een klein aantal platformen. Alle platformen die in het Westen zitten krijgen de duimschroeven aangedraaid. Wie net doet alsof zijn bedrijf overal-en-nergens zit krijgt om een andere reden problemen met de toezichthouders.
Als de keten korter wordt en het aanbod van ketenpartijen geringer kan het verdienmodel van ransomware worden ingedamd. Dat kan een land nooit voor elkaar krijgen. Internationale afstemming is daarvoor nodig. De signalen dat dit gebeurt worden steeds duidelijker. Daarmee is impliciet ook aangeven dat uitsluitend vertrouwen op technische hulpmiddelen en daarin investeren niet de oplossing is. Het probleem moet van meerdere kanten worden bestreden.