ABN AMRO TMT

De term TMT blijven hanteren in het Covid-19 tijdperk

ABN AMRO TMTDe ABN AMRO staat in de Sector Advisory “Stand van TMT” uiteraard stil bij de impact van Covid-19 op deze brede sector. Al snel is duidelijk dat niet elk onderdeel van TMT even hard is geraakt door de ontwrichtende werking van de pandemie. Bij een aantal aannames is daarom enige voorzichtigheid geboden.

Algemene cijfers

De update voor TMT begint met enkele algemene cijfers. Het BBP is 4,4 procent gekrompen en zal dit jaar met 3 procent kunnen stijgen. De dip van 2020 wordt dus niet dit jaar gecorrigeerd met additionele groei. Bij de particuliere consumptie is er meer aan de hand. Na een daling van 7,9 procent in 2020 volgt er voor dit jaar een kleine plus van 1,9 procent.

Het is belangrijk te onthouden dat deze cijfers geen rekening houden met een verdere aanscherping van de maatregelen. Dat is van belang omdat het vertrouwen van consumenten, bedrijven en de TMT sector nog altijd in de min zitten. Men ziet geen reden voor groei. Het vertaalt zich in een verder afkoeling van de aankoop van duurdere goederen.

TMT is breed

Op dit punt gaat publicatie dieper in op de TMT. Deze omvat 6 soorten bedrijven. De IT sector, reclamebureaus, uitgeverijen, telecom, omroepen en drukkerijen. TMT is dus heel breed. Historisch gezien is dat verklaarbaar, maar deze keer is wel heel duidelijk dat het tijd wordt hier een streep onder te zetten.

De reden is simpel. Deze pandemie maakt andermaal duidelijk dat de de technische infrastructuur zich heel anders ontwikkeld dan de bedrijven die connectiviteit nodig hebben of dar los van staan. Van drukkerijen en uitgeverijen kan gezegd worden dat die afhankelijk zijn van papier. Bij omroepen is er al veel meer sprake van leunen op glasvezel, koper en mobiel. Reclamebureaus zijn van bieden afhankelijk. De IT sector en Telecom, daar zitten de bedrijven die de signalen doorgegeven. Dit is al jaren een te breed en diffuus gezelschap dat eigenlijk baat heeft bij een opsplitsing. Nu de samenleving redelijk uit balans is blijkt dat de samenhang tussen de 6 wel heel erg gering is. Sterker nog de afzonderlijke groepen zitten ook te grote verschillen.

Klappen IT en telecom

ABN AMRO pleit uiteraard niet voor die opsplitsing. Waarom deze brede, vage en verwarrende definitie nog steeds in omloop is iets waar de adviseurs geen verklaring voor geven. A propos adviseurs. Een van de redenen waarom de IT sector zo slecht scoort is omdat daar het aantal consultancy opdrachten fors is afgenomen. Bedrijven zijn duidelijk niet bereid op dit moment ver vooruit te plannen. Daarom heeft de IT sector een klap gekregen.

Voor telecom geldt dan weer iets anders. Het wegvallen van reisbewegingen zorgt schijnbaar voor een merkbare terugval in de roaming-inkomsten. Wat de bank verder schrijft is dat de bestaande bundels eerder toereikend zijn, omdat er veel meer van de thuis wifi gebruik wordt gemaakt. Daarvoor verwijst het naar een recente ACM publicatie. Het verschijnsel is ook in het buitenland geconstateerd.

Conclusie

In principe klopt het verhaal. Maar diepgang die een IT bedrijf nodig heeft ontbreekt. Daarnaast is het onpraktisch print en digitaal op een hoop te gooien. De Covid-19 uitbraak is een goede reden de gekunstelde TMT sector bij het grof vuil te zetten. De markt zou er echt mee geholpen zijn