pixabay-usb-key-1212110

De USB stick paradox

pixabay-usb-key-1212110Op het blog van Stormshield staat een artikel dat verwijst naar de USB stick paradox. Dat begrip hanteert de schrijver zelf niet. Hij wijst wel op de permanente strijd tussen gemak en veiligheid. De populaire handzame flash dataopslag is daar een goed voorbeeld van.

USB opmars

De USB stick is sinds de introductie veel gevraagd. Op een klein object veel data kunnen opslaan was vanaf het begin af aan handig. In tijden dat er geen breedband was, waren USB sticks ook een manier om snel data tussen twee locaties te delen.

Het veiligheidsrisico dat ze vormen is lange tijd onderschat. Tot circa 2005 was het normaal dat personeelsleden met een USB stick werk mee naar huis namen en vice versa. Zorgen over data integriteit, diefstal en misbruik waren de redenen waarom op werkstations de USB poorten werden afgesloten. Pas later drong het besef door dat ondanks de aanwezigheid van AV software op de werkstations de USB stick bij uitstek geschikt waren om virussen te verspreiden. Andere vormen van malware zijn pas later de kop gaan opsteken.

De opmars van de USB stick op de werkplek is door die maatregelen afgeremd en zelfs tot stilstand gekomen. De AVG speelt daarbij als het goed is ook nog een rol. Binnen de SoHo en privé omgevingen speelde dat niet.

USB aanbod

Het vreemde is dat de USB stick in de zakelijke omgeving nog steeds een bepaalde rol vervuld. Systeembeheerders kunnen niet zonder stick om snel iets te kunnen fixen. Marketing afdelingen die bedrukte sticks hebben liggen als promotie gadget zijn er ook nog steeds.

Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij de stick in het eerste scenario toch besmet is geraakt met vervelende gevolgen voor het netwerk. Voorbeelden van promo stick met malware zijn er echt heel veel.

De USB paradox

De usb stick paradox is dan ook dat iedereen kan weten dat deze vorm van opslag een risico vormt. Er zijn meerdere momenten waarop de objecten kunnen worden besmet. Het is voor criminelen ook uitermate aantrekkelijk op deze manier besmettingen te veroorzaken. Helemaal als het eerste target de verspreiding van de besmettingen via zijn thuis omgeving gang zet.

Vanuit security overwegingen pleit er dus veel voor het onmogelijk maken iets met USB sticks te doen. Maar tegelijk zijn ze in het dagelijkse gebruik extreem handig en vanuit promotie overwegingen welkom. Dat is een paradox.