EURid logo .EU

De volgende fase verdwijnen .EU registraties voor Britten

Britten mogen door Brexit geen .EU domeinnamen meer registeren. Ook voor bestaande houders betekent het verlaten van de EU dat zijn de domeinnamen moeten opgeven. Per 1 juli 2021 gaat registry EURId de teugels nog verder aanhalen. Daarover is vorige week elke registrar en houder geïnformeerd.

Planning was bekend

Over het afbouwen van de rechten van .EU houders in het Verenigd Koninkrijk (en Gibraltar) is op Technite meermaals geschreven. De volgende fase van dat proces begint op 1 juli en komt niet als een verrassing. Het draaiboek is al enige jaren bekend. Het enige dat in die tijd bij de planning is veranderd is het moment waarop de Britten uit de EU zijn vertrokken.

Regels verruimd

Wat er ook is veranderd zijn de regels voor het registreren en daarmee aanhouden van een .EU. Mede om dat Brexit impact op het TLD .EU te verminderen en vanwege voortschrijdend inzicht mag inmiddels iedere EU burger houder zijn. De fysieke woonplaats is niet meer van belang. Om die reden zijn er nu domeinnamen bij EURid geregistreerd met NAW gegevens tot in Australië.

Britse burgers en ondernemingen die in de EU27 zijn gevestigd mogen de bestaande domeinnamen blijven houden. Voor de rest is het einde verhaal. Alle domeinnamen die nu nog verwijzen naar Britse adressen en Britse burgers of ondernemingen waren per 1 januari van dit jaar al bevroren. Per 1 juli worden die registraties aangepast en voorzien van het label “withdrawn”. De houder kan dan niets meer met de naam, die ook niet meer in de zonefile staat.

Volgende stap 1 januari 2022

Dit is de voorlaatste stap voor tienduizenden registraties. Op 1 januari 2022 gaat echt het licht uit. Dan worden de registraties doorgehaald. Batchgewijs zullen die namen dan weer vrijkomen en zijn daarmee voor een ieder die aan de EURid regels voldoet te registreren.

Het hele proces heeft dat twee jaar geduurd. In de aanloop naar het startschot zijn Britten al op grote schaal de EU registraties gaan dumpen of overhevelen. Zowel die twee opties als het schrappen per 1 januari volgend jaar zijn uniek. Niet eerder heeft een registry zo drastisch ingegrepen en niet eerder zijn daarom zoveel namen “vrijwillig” opgegeven.