deens denemarken

Deense registry moet regels aanpassen

Per april van dit jaar verandert er iets fundamenteels voor de Deense domeinnaam registry. Dan gaat namelijk de regel gelden dat de instantie die alle .DK domeinnamen uitgeeft en beheert die registraties kan bevriezen en doorhalen.

Registrar

Wie een domeinnaam wil hebben regelt dat via een registrar. Velen zullen die term niet kennen, men spreekt van provider of hoster. De registrar is geen uitgiftepunt voor domeinnamen. Het is de schakel die zorgt dat de aanvraag terecht komt bij de registry, er een betaalrelatie tot stand komt en nog wat technische zaken.

Contact

Direct contact tussen de gebruiker van de domeinnaam, de houder, en het uitgiftepunt, de registry is er eigenlijk niet. Behoudens het eerste contract dan. Dat er een registrar tussen zit is een bewuste keuze die voor de meeste TLD’s geldt. De registrar is de directe klant voor de registry, de houder is klant van de registrar.

Dit getrapte model heeft voordelen en zijn waarde bewezen. Er zit echter ook een nadeel aan. Hoe langer de keten, hoe groter de kans dat bij een voorval geen contact kan worden gelegd het de uiteindelijke gebruiker van de domeinnaam. Dat is namelijk niet altijd de houder. Die kan de naam weer aan derden ter beschikking hebben gesteld. De houder kan ook een persoon zijn in een grote organisatie die ver af staat van activiteiten rond de domeinnaam.

Het kan voorkomen dat er iets loos is met een domeinnaam, beter gezegd met de content die via die naam wordt verspreid. Normale gang van zaken is dat de de houder en daarna de registrar worden aangeschreven.

Verplicht

Wat er nu voor de Deense registry gaat veranderen is dat die verplicht kan worden op te treden als een reactie van houder dan wel registrar uitblijft. De registry kan dan overgaan tot suspension en zelf deletion. Zonder afzonderlijk rechterlijk bevel. De registry is hiertoe verplicht na een vonnis van de hoogste Deense rechter.

bron