Groei en krimp
Voor DENIC stond de teller van geregistreerde domeinnamen op de laatste dag van het jaar 2019 120.110 hoger dan het jaar daarvoor. Met 16.324.855 domeinen is de daling die in 2017 en 2018 plaatsvond gecompenseerd. In procenten uitgedrukt is de stijging met 0,7% te verwaarlozen. Dat is een indicatie voor een verzadigde en volwassen markt.
Als de markt bijna geen groei meer kent en veel processen zijn geautomatiseerd dan DENIC met minder mensen opereren. Er stonden per 1 januari 2020 drie medewerkers minder op de loonlijst dan een jaar geleden. DENIC telt 106 medewerkers. Het is daarmee fors kleiner dan Nominet dat vorig jaar 202 personen op de loonlijst had staan, en ongeveer even groot als SIDN.
Concurrentie
Een van de meest interessante onderdelen van het DENIC jaarverslag is het stuk over de concurrentie door social media. Dat domeinnamen last hebben van de grote internationale aanbieders wordt al jaren beweerd. Tegelijk is het hebben van een eigen domeinnaam een manier om ook op YouTube en co beter herkenbaar te zijn en daar meer verkeer van te ontvangen.
De stelling van DENIC is dat social media ondanks de bekende beperkingen en intensieve “data mining und social profiling” bij de generaties Y en Z zeer geliefd zijn. Het zijn bedrijven en organisaties die dit wel minpunten vinden. Tegelijk zijn zij in staat tot een “multi-channel” aanpak te komen daardoor de eigen website met de eigen domeinnaam als vertrouwd baken dient.
Rekensom en verhoudingen
Dat betoog over domeinnamen versus social media is nog te volgen. De rekensommen die volgen zijn dat minder. Waarom het zinnig is het aantal facebook accounts in Duitsland te delen door het aantal .DE domeinnamen blijft onduidelijk. Evenzo is niet helder waarom men schrijft dat het aantal gebruikers van messenger diensten met meer dan 10% is afgenomen.
Overigens kan de impact van het Corona virus op de regio TLDs ook groot genoeg worden om in het jaarverslag van DENIC over 2020 te worden genoemd.