Logo_DENIC

DENIC rapporteert eerste daling en regionale verschillen

De Duitse registry DENIC heeft afgelopen week de cijfers over 2018 gepubliceerd. Voor het eerst is er een daling van het aantal geregistreerde .DE domeinnamen vastgesteld. Tegelijk zijn er ook opvallende lichtpuntjes. De cijfers zijn op een prettig leesbare wijze gepresenteerd.

Daling en Buitenland

Eind 2018 waren er 16.204.745 domeinnamen bij DENIC geregistreerd. De teller stond 2017 op 16.314.502. De eerste daling op jaarbasis die gerapporteerd moet worden bedraagt daarmee minder dan 1%. Zeer gering dus. Het is echter opvallend te zien dat de daling zich beperkt tot Duitsland. Het aantal registraties van .DE in het buitenland is namelijk met 3,4% gestegen.

.DE was jarenlang moeilijk, zo niet onmogelijk, te registreren voor niet ingezetene burgers of ondernemers. Inmiddels is ruim 7% (1,2 miljoen) van de registraties voorzien van een landcode van de houder buiten Duitsland. Het kan zijn dat een deel van die buitenlandse registraties burgers en bedrijven betreft die zelfs verhuisd zijn. Uit de data van DENIC wordt dat echter niet duidelijk.

Regionaal

Waar DENIC wel wederom veel werk van heeft gemaakt is het in kaart brengen van de regionale verschillen. In de stad Berlijn zijn absoluut de meeste domeinnamen geregistreerd (1.006.388) terwijl naar inwoners gerekend Osnabrück de onaangevochte koploper is met 1.509 domeinnamen per 1.000 inwoners. In die stad moeten een of meerdere handelaren of merkgerechtigden gevestigd zijn. Een andere verklaring is voor het aantal niet mogelijk, helemaal omdat geen enkele andere stad in de buurt komt (de nummer twee München komt tot 426 domeinnamen per 1.000 inwoners).

DENIC constateert ook dat er nog steeds sprake is van een Oost-West verschil. Drie deelstaten in het oosten, Sachsen-Anhalt, Mecklenburg-Vorpommern en Thüringen zijn wederom hekkensluiter als het gaat om het aantal domeinnamen per 1.000 inwoners. Het enige lichtpuntje bij deze constatering is dat niet bij alle drie die verhouding sterker achteruit is gegaan dan het gemiddeld voor heel Duitsland.

Voor Nederlandse registrars en domeinnaamhouders is dat laatste weinig interessant. De DENIC melding die wel relevant is, is dat een daling van het aantal registraties ook de grote TLDs kan raken.