digitalocean

Digital Ocean gaat naar de beurs – en het blijft opvallend stil

digitaloceanDe Amerikaanse aanbieder van clouddiensten Digital Ocean bereidt een notering aan de beurs voor. Er zijn niet veel vergelijkbare bedrijven met een beursnotering. Dat zal het voor beleggers moeilijker maken een goed oordeel te vellen.

Hyperscalers niet vergelijkbaar

Het aantal beursgenoteerde cloudaanbieders is betrekkelijk gering. De drie grootste hyperscalers (AWS, Google, Azure) staan indirect genoteerd, omdat ze deel zijn van een groter bedrijf. Dat geldt ook voor Alibaba of Tencent uit de VRC. Daar geldt de beursnoteringen voor alle activiteiten, van e-commerceplatform, app aanbieder tot IaaS cloud diensten. Bedrijven als Oracle en Salesforce willen ook graag gezien worden als “cloudbedrijven”. Om meerdere redenen zijn ze niet te vergelijken met Digital Ocean. DO op een lijn met hyperscalers zetten is eveneens zinloos.

Klantenprofiel Digital Ocean

Het is ook interessant om naar de klanten van Digital Ocean te kijken. In de S-1 documentatie bij de SEC is sprake van “more than 570,000 customers across 185 countries” (bron). Omdat DO alleen cloud diensten levert zegt dat aantal niet zo heel erg veel. Het kan en zal een mix van serieuze klanten, test accounts en criminele accounts zijn. DO heeft diensten waardoor een ARPU per maand van minder dan $5 goed mogelijk is.

De verdeling van de klanten is naar Amerikaanse begrippen bijzonder. DO is voor 38 procent van de omzet afhankelijk van de Amerikaanse markt. De nummer een in de cloudmarkt, AWS haalt 68 procent van de omzet op de thuismarkt. Dit kan leiden tot minder vertrouwen in de business. DO is in ieder geval veel vatbaarder voor valutaschommelingen.

Groei en verlies

Verder is het van belang te weten dat DO nog nooit winst heeft gemaakt. Het noteerde het afgelopen jaar weliswaar een omzetgroei van 25 procent maar echt bijzonder is dat niet. Elke hyperscaler scoort daar beter.

Een verliesgevend bedrijf naar de beurs brengen is niets nieuws. Hopen op een marktwaarde van $5 miljard is dat ook niet. Maar is dit een bedrijf dat beleggers enthousiast kan maken? En als dat zo is, komt er dan een nieuwe stroom van VC geldt naar vergelijkbare concurrenten?

Het is koffiedik kijken, maar vooralsnog valt vooral op hoe weinig discussie op platforms als Seekingalpha en Reddit over de stap van Digital Ocean naar de beurs bestaat. De hyperscalers trekken ook daar nog steeds veel meer aandacht.