digitalocean

DigitalOcean kan exit voorbereiden

DigitalOcean is in Nederland bekend als vps leverancier en als een breed cloud platform dat ontwikkelaars aanspreekt. Het bedrijf heeft, vooral door dat laatste, een community van actieve en betrokken gebruikers. Die zijn vorige week geschrokken van de melding dat het bedrijf een saneringsronde doorvoert.

Argwaan

In de ruim acht jaar dat DigitalOcean bestaat is het gegroeid naar een onderneming met 450 personeelsleden. Daarvan moeten “30 tot 50” het pand verlaten. Dat klinkt weinig, maar de genoemde bandbreedte wekt argwaan. Wat ook vragen oproept is de reden voor de ontslagen. Online is snel de link gelegd met een mogelijke verkoop of beursgang. Het verlagen van de headcount leidt namelijk tot directe lagere kosten, terwijl de omzet er eventueel pas later door dipt.

Reactie

Het is bijzonder te zien dat een van de twee oprichters van DO zich in de online discussie heeft gemengd. @moiseyuretsky stelt dat de reorganisatie niets te maken heeft met verkoopplannen, want “We are not prepping the company for sale.“ Dat is een duidelijke reactie. Minder duidelijk is waarom volgens hem de ontslagen nodig zijn: “they were really due to two CEO changes in the past 18 months and leadership changes that created competing directions in the business.” Dat klinkt als een ingezette koerswijziging die nu wordt teruggedraaid waardoor functies komen te vervallen.

Dat het bedrijf op TechCrunch (onleesbaar door cookies) zelf aangeeft dat het meer dan 500.000 klanten heeft en meer dan $275 miljoen aan herhalende omzet op jaarbasis moet de markt geruststellen. DO draait goed en de sanering komt niet door een (acuut) ongezonde balans.

Exit

De twee reacties geven geen antwoord op de vraag waarom welke functies komen te vervallen. De ontkenning van verkoopplannen wordt nadrukkelijk naar voren geschoven. Er is reden die met een korrel zout te nemen. Zowel de ceo als de cfo hebben een trackrecord van het “begeleiden” van bedrijven die in de etalage gezet worden. DO is mogelijk gemaakt door funding van investeerders. Dat die na 8 jaar nadenken over een exit klinkt niet onlogisch. Dat daarbij een andere tijdschaal wordt aangehouden dan bij bijvoorbeeld CyrusOne of McAfee is begrijpelijk. Zoveel vergelijkbare exits zijn er nog niet geweest en het aantal concurrenten dat kan profiteren van churn bij DO is groot.

Voor nu kan het bij deze ene saneringsronde blijven, maar wees niet verbaasd als over een of twee jaar een verkoop of zelfs beursgang wordt aangekondigd.