digitalocean

DigitalOcean – Reden van de saneringsronde is nu duidelijk

Iets meer dan een maand geleden schreef Technite over de saneringsronde die DigitalOcean doorvoerde. De lieveling van menig VPS gebruiker en developer zette 10% van het personeel in de VS buiten de deur. Dat een van de mede oprichters zich op Reddit meldde met de quote “We are not prepping the company for sale“ klonk redelijk en voor velen was daarmee de kous af. Dat beeld moet worden bijgesteld.

Blogpost

Afgelopen vrijdag was SDXCentral een van de eerste publicaties die lucht kreeg van een nieuwe blogpost bij DigitalOcean. De CEO maakte bekend dat het bedrijf $300 miljoen funding heeft gekregen. Hiermee moet het in de woorden van Yancey Spruill binnen vijf jaar kunnen doorgroeien naar een omzet van $1 miljard.

Reddingsboei

SDXCentral wijst erop dat het DigitalOcean op dit moment $275 miljoen omzet per jaar maakt. De injectie van $300 miljoen lijkt bij nader inzien deels bedoeld om bestaande schulden af te lossen. De “$1 miljard” claim kan daarmee worden beschouwd als de combinatie van een groeiscenario en een rookgordijn. Dat SDX Central de term “a $300 million life preserver” gebruikt en als illustratie een reddingsboei laat verder weinig te wensen over.

Met deze recente ontwikkeling is het ook duidelijk waarom de saneringsronde bij DigitalOcean moest plaatsvinden. Dat vaag wordt gedaan over een beursgang past bij dat beeld. Natuurlijk is daar naar gekeken, maar de belangstelling is te klein. Een beroep op de bestaande financiers is ook niet helemaal gelukt. De $300 miljoen komt namelijk voor een wezenlijk deel van nieuwe partijen.

Strategie en Exit

De verkondigde strategie om te groeien naar een bedrijf dan $1 miljard omzet kan dan ook op twee manieren worden geïnterpreteerd. Optie een is dat DO bedrijven opkoopt, maar in dat geval is de “life preserver” totaal ontoereikend. Optie twee is dat het bedrijf zich mooi maakt voor de verkoop en als onderdeel van een groter gehele die omzetgrens wel aantikt. Een exit dus.