Een substantieel aantal verkopers van VPN diensten gebruikt claims die rammelen en daartoe hoort nu ook het buzz woord quantum. PureVPN is de eerste die met daarmee aan de haal gaat.
Quantum computing heeft voordelen, zoveel is duidelijk. Wat voor de een een voordeel is, kan voor de ander verkeerd uitvallen. De ongekende rekenkracht zorgt ervoor dat bestaande encryptie methoden en principes achterhaald raken.
Dat dwingt partijen die veiligheid nodig hebben tot het zoeken naar oplossingen voor een bedreiging die nu nog niet reëel is. Tot zover bekend is er namelijk nog nergens ter wereld een operationele quantum computer.
Toverwoord
Voor bepaalde verkopers van VPN diensten is “Quantum” het toverwoord waarop ze zaten te wachten. Het gaat daarbij om partijen die tot nu toe abonnementen op softwarematige tunnels verkopen als noodzakelijke veiligheid om te kunnen downloaden, Netflix te kijken in andere landen en pottenkijkers van het lijft te houden.
Een VPN tussen kan dat soort gedrag inderdaad mogelijk maken. Daarbij is het nog maar de vraag of de dienst op die manier ingezet niet vooral strafbaar gedrag faciliteert (downloaden, torrentverkeer) of het bewust overtreden van leveringsvoorwaarden (van de streamingdiensten). In ieder geval weerhoudt het de aanbieders er niet op uiterst suggestieve manier te communiceren.
Onzin
Dat is dus precies wat de eerder genoemde aanbieder doet. Het bedrijf beweert dat de huidige sleutels voor het encrypten van het verkeer de allerbeste ter wereld zijn. Vervolgens wordt daar een draai aan gegeven waardoor de indruk wordt gewekt dat de maatregelen futureproof zijn en dus ook bestand zijn tegen de quantum computer.
Klinkklare onzin natuurlijk en wederom het bewijs dat bij dit type dienstverleners marketing belangrijker is dan kwaliteit. Een bedrijf dat het eigen vpn aanbod quantum proof noemt verdient het van elke shortlist op een na te verdwijnen. Het verdient een toppositie op de lijst van te negeren bedrijven.