Schulden aflossen
American Airlines is een van de vele Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen die al jaren gebukt gaan onder schulden. Tot op heden was het mogelijk met de opbrengsten en nieuwe leningen de oude schulden af te lossen. Door het Corona virus is dat niet langer mogelijk. De maatschappijen hebben bijna geen inkomsten meer uit internationale vluchten. Het binnenlandse verkeer is in het beste geval een kwart in vergelijking met een jaar geleden.
AA en consorten moeten dus opnieuw aankloppen bij de banken en andere financiers. Die hebben de eisen aangepast. Zij zien dat de opbrengsten van de tickets onvoldoende zijn om de nieuwe leningen te kunnen aflossen.
Bijzondere deal
In het geval van AA heeft dat tot een bijzondere deal geleid. Het is er een die ook door andere carriers is overgenomen, waaronder Alaska Airlines, of “waar ment naar kijkt”. AA heeft bij de banken het verzoek om $1 miljard vers geld neergelegd. Dat verzoek komt overigens een paar maanden na een deal van ruim $2 miljard.
De partijen zijn het volgende overeengekomen. AA zal onderpand vertrekken met een waarde tot $800 miljoen in de vorm van de loyalty programma, de merkrechten, de domeinnaam en een deel van de vliegtuigen. Voor de overige $200 miljoen garandeert AA door de slots en landingsrechten.
Impact
Dat de merkrechten en domeinnaam in een adem worden genoemd is gebruikelijk bij dit soort overeenkomsten. Echt nieuw is de gekozen constructie dus niet. Wel nieuw is dat opeens heel wat domeinnamen in onderpand worden gegeven. De methode wordt namelijk in veel meer sectoren toegepast. Daarom is dit een ontwikkeling die enige aandacht verdient. Grote bekende bedrijven geven de domeinnaam uit handen en verbinden daar een waarde aan. De geldverstrekkers hebben er belang bij die waarde minimaal gelijk te houden. Dit kan namelijk leiden tot een opwaartse prijsdruk voor geregistreerde domeinnamen.
In de VS is over deze vorm van onderpand in de transportsector de afgelopen maand meermaals geschreven. Menigeen vraagt zich daardoor of wat zijn domeinnaam eigenlijk waard is. Die vraag kan ook de oceaan oversteken en op het bureau van de Nederlandse registrars belanden.