alibaba

Donkere wolken boven Alibaba cloud Amerika

Volgens Reuters onderzoekt de Amerikaanse regering of Alibaba cloud geen risico voor de nationale veiligheid voorstelt. Een gelijkende omschrijving heeft indertijd het einde ingeluid voor Huawei en Chinese telco’s op de Amerikaanse markt.

Cloudproviders aan de beurt

Dat na Huawei, China Mobile, China Unicom en ComNet (link) nu de cloudproviders uit China aan de beurt zijn kan niet verbazen. Cloudproviders vergaren immers ook veel data van bedrijven en burgers. Dat gebeurt op tal van manieren en in de regel zijn het de klanten van de providers die dat doen. Die klanten zullen er van uit gaan dat die data veilig staat op dat platform en dat onbevoegden geen toegang hebben tot hardware, software en data.

Chinese wetgeving

Precies dat laatste is de reden voor het Amerikaanse onderzoek. Men verwijst naar Chinese wetten die het ondernemers verplicht mee te werken met de overheid. Vooral als het gaan om de Chinese nationale veiligheid kan die bevoegdheid zeer ruim worden toegepast is de vrees.

Amerikaanse wetgeving

Helemaal raar is die gedachte niet. Om te beginnen is er vergelijkbare Amerikaanse wetgeving. Alle datacenters in Amerikaanse handen zijn verplicht mee te werken met strafrechtelijk onderzoek. Als het gaat om onderzoek door de inlichtingendiensten is er weer andere wetgeving van kracht. De ironie lijkt dus te zijn dat de redenen waarom de EU het gebruik van Amerikaanse clouds in twijfel trekt door de Amerikanen zelf bijna 1:1 wordt overgenomen om de Chinese concurrentie op afstand te houden.

De tweede reden waarom Alibaba nu onder de loep genomen wordt kan zijn dat het als eerste de Log4J bedreiging heeft gesignaleerd en vervolgens daarvoor door Beijing is gestraft. Dat het niet bij andere lekken en zerodays is gebeurd kan reden zijn te twijfelen aan de zuiverheid van de business.

Status partnerships

Hoe dan ook lijkt het uitgesloten dat Alibaba de komende periode de positie voor cloud op de Amerikaanse markt kan uitbreiden. Daar is de mondiaal vierde hyperscaler een bescheiden speler. Of de partnerships die het claimt te hebben met grote Amerikaanse IT bedrijven overeind blijven valt te betwijfelen. Beursgenoteerde ondernemingen met overheidsklanten kunnen zich geen risico’s veroorloven.