EURid logo .EU

Dot EU groei – vooral in Portugal

EURid logoDe afgelopen periode is EURid, de registry van dot EU, vooral opgevallen door de afvlakking van de groei. Het afgelopen kwartaal is er opeens wel weer een normale groei geregistreerd. Dat komt vooral door de vraag naar .EU in Portugal.

Brexit en .EU

Het mag bekend zijn, EURid heeft de laatste kwartalen het aantal registraties in het VK fors zien afnemen. De Britten hebben vanwege Brexit massaal afscheid genomen van de domeinnamen met een .EU. Ze moeten wel, want een van de regels voor het registeren en aanhouden is dat de aanvrager EU ingezetene moet zijn. Dat EURid vermoedt dat Britse bedrijven de registraties hebben overgedragen aan de Ierse vestigingen is daarbij een aardig detail. Voor gewone houders en natuurlijk de handelaren is dat geen optie. Die twee groepen hebben op grote schaal afscheid genomen van de registraties.

Gevolg van dat alles is dat EURid van groei naar krimp is gegaan. Er is eerder gemeld dat in de kosten en het personeelsbestand gesneden moet worden.

Portugal

Afgelopen kwartaal blijkt het voor EURid onverwachts goed te zijn gegaan (PDF rapport). Oorzaak is een lucratieve campagne in Portugal. Het aantal registraties waarvan de houder te traceren is naar Portugal is van circa 50.000 toegenomen tot 80.000.

Dat is een heel fraai resultaat. EURid zal dat kunstje nu natuurlijk ook elders willen uithalen. Maar daarvoor is het wel nodig te begrijpen waarom de Portugezen opeens een .EU willen hebben en de afgelopen jaren niet. Is het echt alleen maar het “result of local and external registrar promotions” zoals EURid schrijft?

TLD PT

Portugal heeft van oorsprong een systeem van second-level domeinnamen. Veel bedrijven en instellingen hebben dus een domeinnaam die eindigt op com.pt of andere samenstelling van twee afkortingen. Pas sinds 2012 is het mogelijk direct onder de landcode .PT te registeren.

Door het dubbele systeem zou de verwachten dat iedereen in Portugal inmiddels wel een domeinnaam heeft. Er is ook nog eens de mogelijkheid om van IDN gebruik te maken. Registeren van een .PT is daarbij ook nog eens voorbehouden aan personen met een Portugees ID of BTW nummer (zie link).

Opvallend

Door het ruime aanbod van mogelijkheden, de betrekkelijk kleine populatie en de voorwaarden zou Portugal een markt moeten zijn waar de niet snel nee verkocht hoeft te worden. Het is daarom zo opvallend dat .EU er opeens aanslaat (*).

EURid geeft zelf geen details over de acties die zijn gehouden. Een deel van de (slechts!) 110 .PT registrar websites laat zien dat een .EU voor minder dan 5 voor het eerste jaar kan worden geregistreerd. Daarmee is .EU soms meer dan de helft goedkoper dan een .PT. Is dat het geheim van de opvallende groei? In dat geval loont het de moeite te zien wat er over een jaar gebeurt. Pas als dan de churn laag blijft kan worden beweerd dan .EU aanslaat in Portugal.

Maar goed, voor dit moment geldt dat EURid netto groei heeft gerealiseerd. Dat is in deze tijden, ook met een forse korting, een opvallende prestatie.

(*) Aanslaan is overigens een betrekkelijk begrip. De nettogroei van 30.000 registraties in een kwartaal tijd is goed. Afgezet tegen de 1,26 miljoen .PT registraties blijft .EU echter nog steeds een zeer bescheiden rol innemen in het Portugese domeinnaamlandschap.