Flag_of_Tokyo

De status van dot Tokyo na het uitstellen van de Olympische Spelen

Flag_of_TokyoHet uitstellen van de Olympische Spelen is aanleiding om weer naar de status van dot Tokyo te kijken. Dat gebeurde eerder op 12 februari. Toen was de conclusie dat de uptake weinig indruk maakte.

Uptake

Kort na het eerste artikel over dot Tokyo kwam die uptake er wel. Vanaf eind februari tot medio maart nam het aantal registraties met bijna 40.000 toe (bron voor alle cijfers). Dat komt overeen met wat er normaal in een jaar bijkwam. Er leek sprake te zijn van een echte sprint. De nieuwe registraties waren ook redelijk verdeeld over een aantal registrars. Hier was duidelijk niet de registry zelf die nog meer registratie doorvoerde met het ook op hogere verkoopprijzen.

IOC beslissing

Op 24 maart heeft het IOC in overleg met de Japanse organisaties besloten dat onder de huidige omstandigheden de Olympische Spelen dit jaar niet in Tokyo kunnen plaatsvinden. De kans dat sporters niet durven of kunnen komen is te groot. Dat Japan zelf betrekkelijk weinig besmettingen van het Corona virus telt wil niet zeggen dat het land daarmee veilig is. Verder speelt natuurlijk een rol dat sporters op dit moment niet kunnen trainen. Voor hen en het IOC zijn er daardoor nog weer risico’s als de spelen wel zouden doorgaan.

Krimpen dot Tokyo

18 maart was de dag met het hoogste aantal dot Tokyo registraties. Daarna waren er meer afmeldingen dan nieuwe aanmeldingen. De grafiek laat schommelingen een paar honderd registraties per dag zien. Dat lijkt niet veel maar over een week telt het wel aan. Die krimp heeft ook alleen betrekking op registraties die al “per direct” kon worden opgezegd. De kans dat veel registraties, die linken aan de OS, niet verlengd gaan worden is redelijk groot. De statistiek geeft aan dat 11.957 stuks, of te wel 6,46% van het nLTD, het label “upcoming delete” heeft.

Dot Tokyo gaat dus onherroepelijk krimpen. Een churn van ruim 6% is ook iets waar elke ondernemer zenuwachtig van moet worden. Het is ook verontrustend dat de daling is ingezet en het aantal “upcoming deletes” toeneemt terwijl de OS “slechts” zijn uitgesteld. Het is niet zo dat (zoals bij dot EU voor de Britten) een groep de namen niet meer mag voeren.

Zeepbel

Is er sprake van lucht uit de zeepbel? Zien we hier dat duizenden domeinnamen, die vanwege de Olympische Spelen waren geregistreerd, bij nader inzien geen enkel nut hadden? Of is het eerder dat speculanten die voor een quick win registreerden nu uitstappen?