pixabay-krimp-aantal-graph-3078539

Druk op DRAM en NAND prijzen in korte tijd omgeslagen

2021 was het jaar waarin de prijzen voor IT door schaarste aan componenten, zoals DRAM en NAND stegen. 2022 liet de eerste paar maanden het zelfde beeld zien, maar dat is nu totaal omgeslagen. De snelheid waarmee prijzen onder druk zijn komen te staan is uniek en de aanleiding daarvoor is bekend.

Eind 2021 waren er geluiden dat de prijzen voor geheugencomponenten niet verder zouden stijgen. Dat sommige onderdelen goedkoper werden op groothandelsniveau werd verklaard door iets meer aanbod bij een vraag die niet verder toenam. Voor de nieuwste generaties onderdelen gold een ander verhaal. Daar was de prijsdruk nog steeds opwaarts, maar wel wat minder extreem dan voorheen.

Na het eerste kwartaal van 2022 zijn de markten er totaal anders. Rusland en Belarus kunnen door de oorlog tegen Oekraïne Niet meer op geen legale wijze meer aan IT komen. Die twee landen zijn wat inkoopkracht voor IT betreft geen wereldmachten, maar voor veel fabrikanten is het wel erg lastig deze markten te zien wegbreken.

In reactie op de oorlog gaan bedrijven en overheden in het Westen toch weer anders naar de IT investeringsbehoefte kijken. Consumenten zijn om begrijpelijke redenen ook weer voorzichtiger geworden. Dat gedrag drukt op de vraag naar IT, van complete devices tot de componenten.

Alsof het nog niet complex genoeg is, is er ook nog sprake van opleving van het Corona virus in China. Beelden van miljoenensteden die zijn afgesloten gaan rond de wereld. Iedereen snapt dat in die gebieden de productie van IT zeer beperkt zal moeten zijn. Dat de bewoners van die steden en elders in China even andere prioriteiten hebben dan het vervangen van een smartphone spreekt voor zich.

Het gevolg van al die ontwikkelingen leidt tot stagnatie en krimp. Bij het eerste kan iedereen zich wat voorstellen. Krimp van de vraag naar IT is dat veel minder. Dat er inmiddels berichten komen uit China dat heel veel sectoren een zeer slecht eerste kwartaal achter de rug hebben geeft ook nog eens aan dat de problematiek in China groter is dan gedacht. De retail in het land liet in april een omzetdaling van elf procent optekenen. De vraag maar smartphones neemt al tien weken achterelkaar af.

Consumenten in het bevolkingsrijkste land te wereld houden de hand op de knip. Bedrijven hebben daar last van. Tegelijk hebben die hogere voorraden aan componenten dan ooit te voren, want er kan bijna niets meer de fabrieken uit.

Dat op dit moment de omzet van de DRAM en NAND makers vier procent in de min staat valt bij het lezen van bovenstaande nog wel mee. Het is te danken aan de spreiding van de productie over meerdere landen dat de klap niet groter is.

Voor de sector is het op dit moment wel terra incognita verkennen. In plaats van stabiele of licht dalende prijzen voor DRAM en NAND en zicht op verder stijgende omzet is die laatste omgeslagen naar een daling. Niemand heeft het voorzien en de vraag is of de roadmaps nog wel realistisch zijn.

 

(dit bericht verscheen eerder op Storagenieuws.nl)