pixabay-brief-mail-letters-4744852_640

E-mail is niet EOL en verdient juist alle aandacht

pixabay-brief-mail-letters-4744852_640Met enige regelmaat wordt beweerd dat e-mail zijn langste tijd heeft gehad en richting EOL opschuift. Chat apps en messengers heten beter te voldoen aan de huidige vraag voor communicatie. Beide beweringen zijn onjuist.

Als wordt ingezoomd op de status van e-mail val op dat volume legitieme mail niet hard terugloopt. Per land en zelfs per seizoen zijn verschillen zichtbaar. Wat wel is veranderd is de manier waarop mails worden gelezen en verzonden.

Minder cliënts

Tot het begin van het vorig decennium waren er meer dan een dozijn mailcliënts voor desktops in omloop. Oudere lezers hebben Eudora nog meegemaakt wat ooit een van de meest gebruikte programma’s was. Daarnaast waren er nog veel meer programma’s.

Die situatie is totaal veranderd. Webmail domineert nu de markt. Mede door de komst van de gratis e-mail aanbieders en de smartphone wordt mail nu echt anders gelezen en verstuurd. De dominante aanbieders van office pakketten hebben ook een belangrijke rol gespeeld in het veranderen van de markt voor mailcliënts.

Voor marketeers en verzenders van grote hoeveelheden (legitieme) mail is deze ontwikkeling belangrijk. De webmail toepassingen zijn bij uitstek geschikt voor het lezen van mails verrijkt met html en andere opties. Het verdwijnen van exoten die bepaalde features niet ondersteunen maakt het werk van deze groepen makkelijker.

Gescheiden houden

De standalone mail programma’s die nog bestaan hebben allemaal een eigen min of meer stabiele gebruikersgroep. Ze weten de positie ook redelijk goed te handhaven omdat mailcliënts naast elkaar gebruikt kunnen worden. Er is geen noodzaak alle accounts in met een programma uit te lezen. Sterker nog er zijn redenen dat juist niet te doen. Het scheiden van werk en privé is daarvan een bijvoorbeeld.

Wie wil weten wat de trends bij e-mail zijn kan op internet veel informatie vinden. Onder andere de verzenders houden dit bij en publiceren daar op de eigen blogs over.

Waarom is dit belangrijk?

De vraag waarom het belangrijk is te weten dat e-mail niet EOL is kent een simpel antwoord. Diensten en producten die EOL zijn worden niet meer ondersteund. De aandacht voor dagelijkse checks neemt af en in het bedrijfsleven wordt het mogelijk gezien als een vervelende kostenpost. E-mail is nog steeds te belangrijk en vooral ook te kwetsbaar (zei daar iemand ransomware?) om van het EOL label voorzien te worden.