OCP-logo

Elke derde server komt van fabrikanten met OCP productie

Volgende week vindt in Amerika de OCP summit plaats en daar zijn uiteraard de fabrikanten van servers volgens die specificaties aanwezig. Zowel de summit als die fabrikanten zijn in Nederland weinig bekend.

Rapportages Al jaren zijn er de periodieke rapportages van IDC over de servermarkt. Daarin is ook al heel lang een patroon zichtbaar. Dell en HPE vechten om de eerste plaats, die per regio kan verschillen. De andere genoemde merken zijn niet allemaal bekend in het westen. Er is ook een categorie die consequent “others” heet. In deze groep zitten de producenten van OCP systemen. Maar die producten rollen ook van de band bij de minder bekende fabrikanten. Inspur en Wiwynn (om er maar twee te noemen) zijn daar voorbeelden van.

ODMs

De ODMs zijn bij elkaar – zonder Inspur, want die wordt door IDC apart genoemd – mede door OCP, ongeveer net zo groot als Dell. In een aantal regio’s zijn ze zelfs groter. Voeg aan de ODMs Inspur, dat echt veel doet op OCP vlak, toe dan is 30% marktaandeel te koppelen aan servers volgens deze specs en open standaarden.

Daarbij hoort wel de kanttekening dat deze eerste plaatst voor op OCP gebaseerde servers is gebaseerd op het marktaandeel. Puur naar omzet gerekend zijn de “A merken” nog steeds serieus groter.

Publiciteit

Als OCP zo groot is, waarom wordt er dan zo weinig over geschreven? Allereerst omdat de meeste afnemers geen prijs stellen op publiciteit. Er wordt uiteraard binnen de OCP community veel over de standaarden en innovaties gesproken. Die zijn voor het grootste deel ook makkelijk terug te vinden. Maar dat is iets anders dat het versturen van ronkende persberichten over bijvoorbeeld aantallen.

Wat ook een rol speelt is dat het eigenlijk alleen deze kleine groep van zeer grote spelers is dat OCP hardware afneemt. Er zijn ook wel enterprises en telco’s die deze hardware omarmen, maar die hebben heel goede redenen daar over te zwijgen.

Om OCP bekender te krijgen zou de reguliere colo markt dit soortserver moeten gaan gebruiken. Een van de hobbels die dat verhindert is de de-facto vendor lock in van die paar grote “A-merken”.