aigo450300

En weer een dot brand minder

aigo450300Begin deze maand werd bekend dat chipbouwer Intel het eigen tld .Intel laat schrappen, vorige week bleek dat een andere dot brand inmiddels geschiedenis is. In dit tempo wordt een dot brand wel heel snel marginale business.

Bijzonder doorhaling van een TLD

Het geval van de snel verdwenen TLD heeft amper de pers gehaald. Zelfs de blogs die zich op registrars en registries richten hebben amper de moeite genomen de case te benoemen. Dat zegt het nodige over de geringe aandacht in de markt voor dot brands. Maar in dit geval is de reden van verwijdering uit de DNS root servers ook wel bijzonder.

De partij verantwoordelijk voor dot AIGO is namelijk het recht tot het voeren en beheren van de TLD verloren omdat de rekeningen niet werden betaald. Het bedrijf, voluit Aigo Digital Technology Co,Ltd, dat consumenten IT maakt was sinds augustus 2015 houder en hoeder van dat TLD.

Er speelde rond dot AIGO meer dan het niet betalen van de nota’s. Uit de ICANN archieven blijkt dat de registry op meerdere punten te kort schoot. Het niet voeren van contactgegevens, zoals een abuse adres, is registry niveau ook totaal onbegrijpelijk. Pogingen van ICANN dat via arbitrage op te lossen hadden geen resultaat. Van de kant van AIGO kwam totaal geen reactie.

Niet bestaand?

De vraag of het bedrijf in 2018/2020 nog wel bestond heeft ICANN niet beantwoord. Zoekmachines en social media platformen kennen het bedrijf wel. Recente publicaties of postings lijken echter niet te bestaan. Voor een bedrijf dat claimt wereldwijd te handelen, 1900 medewerkers en 17 subbrands te voeren, is 9 volgers op het LinkedIn account en 8 postings op een platform onvoorstelbaar weinig. Aigo.com bestaat nog wel, maar is op het moment van schrijven van dit artikel onbereikbaar. Wie weet is het schrappen van dit dot brand wel de logische consequentie van de ondergang van de registry.