LegeDatacenterVloer

Equinix verbaast over lage vraag naar Edge computing

LegeDatacenterVloerDe Amerikaanse datacenter gigant Equinix lijkt zich verkeken te hebben op de acceptatie en groei van edge computing. Dat zou blijken uit een recent gegeven interview in de marge van een investeerders conferentie.

Wat is Edge Computing

De term edge computing doet al enkele jaren de ronde. Maar wie aan tien mensen de vraag stelt was het is, krijgt minder dan tien reacties. Een deel weet namelijk totaal niet wat het is. Een ander deel geeft er een eigen invulling aan.

Daarmee is edge computing een term die even vaag en breed is als bijvoorbeeld hybride cloud. Dat begrip komt vaak in combinatie voor met edge computing. Ook Equinix deinst er niet voor terug de twee begrippen aan elkaar te linken.

Schaal en afstand

Waar het Amerikaanse Equinix in ieder geval tot nu toe de plank heeft misgeslagen is bij het onderschatten van schaal en afstand. Het is een voorbeeld van hoe een Amerikaans bedrijf denkt vanuit de schaal en afstanden in dat land en daarmee een globale communicatie start.

Binnen Europa is daarmee het hele edge concept van Equinix gebaseerd op de eigen datacenters leuk, maar niet de oplossing voor een concreet probleem. Daarbij komt ook nog eens dat veel bedrijven allang een deel van de workload hebben ondergebracht bij de hyperscalers (zie ook link). En dat is precies dat deel waarvan Equinix natuurlijk hoopt het als colo dienst te kunnen faciliteren.

Europese footprint en eigenaars

Waar het concept van Equinix Edge computing ook voor terughoudenheid zorgt is dat het een Amerikaans bedrijf is. Datacenters met Europese footprint, eigenaren en klanten weten daar steeds meer een USP van te maken. Maar dat zijn niet de enige partijen die zorgen voor een andere focus bij het begrip edge computing.

Alle IT dienstaanbieders zien dat het verschrikkelijk lastig is van edge computing een standaard dienst te maken. De data en applicaties van bedrijven en organisaties is daarvoor te verschillend.Iedereen die daar een oplossing voor in gedachte had is sinds vorig jaar terug naar de tekentafel gestuurd. De thuiswerkverplichtingen zorgt er immers voor dat de IT behoefte van medewerkers op een totaal andere manier moet worden ingevuld.

Geringe animo voor edge computing

Wat dat laatste betreft heeft Equinix gelijk als het zegt dat het enthousiasme voor edge computing door de pandemie is afgenomen. Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Ook al voor Codvid-19 een alles overheersend thema werd was de animo voor edge computing uit de koker van de Equinix marketeers gering. Misschien moet het bedrijf zelf ook maar een terug naar de tekentafel.