Hitzelberger wijst in zijn artikel op een bericht van 22 oktober 2020. Daarin zegt Facebook dat het de banden met de bestaande business solution partners gaat uitbreiden. Op die manier wil men beter kunnen inspelen op de nieuwe marktverhoudingen, waarbij thuiswerken belangrijker is, net als home shopping.
“Which is why over the coming months, we plan to expand our partnerships with business solution providers we’ve worked with over the last two years.”
Om dat te kunnen realiseren gaat er meer geld geïnvesteerd worden in wat wordt genoemd “Facebook Hosting Services”. Het begrip hosting kan op meerdere manieren worden opgevat. Maar de volgende opmerking laat de juiste context zien
We will also provide a new option for businesses to manage their WhatsApp messages via hosting services that Facebook plans to offer.
Facebook wil voorkomen dat verkeer van het eigen platform weglekt naar andere omgevingen. Op die omgevingen kan het bijna geen invloed uitoefenen en de kans op omleiden van legitieme verzoeken naar foute omgevingen ziet het als een risico.
Tot zover kan het verhaal kloppen. Als een link leidt tot verkeer naar een nep website is dat geen goede zaak. Maar raakt dat Facebook? Het antwoord is natuurlijk ontkennend. Er lijkt iets anders te spelen, maar daarover communiceert het bedrijf niet.
De olifant in de kamer is dat verkeer dat via WhatsApp naar een website wordt geleid daar voor Facebook ophoudt te bestaan. Steeds meer websites zien in dat trackers en loggers in de context van AVG/GDPR en CCPA problematisch zijn. Steeds meer browsers hebben rechtstreeks of via losse add-ons de mogelijkheid de nieuwsgierigheid van Facebook een halt toe te roepen.
Daarom is een soort van hoster te worden met een eigen platform, vanuit het Facebook perspectief, logisch. Dat men zich richt op de onderkant van de markt (MKB met nadruk op de K) is ook logisch. Daar is de minste kennis aanwezig om de valkuilen van elk aanbod te doorgronden. Die groep is in omvang ook verreweg de grootste groep die kan bijdragen aan extreem fijnmazige profilering van consumenten.
Wie al wat langer meedraait in de hostingsector zal overigens overeenkomsten met plannen van met name de telecomaanbieders herkennen. Deutsche Telekom met T-Online en KPN met Het Net zijn twee voorbeelden van Walled Gardens waarbij het kunnen identificeren en volgen van gebruikers een doelstelling was. Beiden waren overigens weinig succesvol.