Flexera

Flexera: minder uitgaven voor clouddiensten staat hoog op de agenda

FlexeraFlexera heeft op de Amerikaanse markt gevraagd wat er voor 2021 hoog op de agenda staat en daarbij zijn uitgaven voor clouddiensten vaak genoemd. Daarop wil men namelijk bezuinigen. De jacht op onnodige uitgaven is geopend.

De vraag is gesteld op de Amerikaanse markt en alleen aan IT medewerkers van bedrijven met meer dan 2000 werknemers. De antwoorden hebben derhalve geen betrekking op het gedrag van het MKB of het Nederlandse bedrijfsleven. Toch zijn de gegeven antwoorden interessant. De context is namelijk enigszins vergelijkbaar. Hier en daar zijn sinds vorige jaar veel werkplekken onbezet geraakt. Thuiswerken is het advies en dat heeft zoals bekend geleid tot een verschuiving van de kosten. In 2020 heeft menig IT manager zijn budgetten dus halsoverkop moeten aanpassen.

IT budget als spagaat

Voor 2021 is de omwenteling waarschijnlijk niet nodig. De plannen voor 2021 zijn gebaseerd op de kennis die vorig jaar is opgedaan. Verder zijn in 2020 projecten uitgesteld die inmiddels van de agenda kunnen zijn afgevoerd. Er zijn dus redenen aan te nemen dat het budget anders gaat worden besteed terwijl er niet per se meer geld aanwezig is.

Daarom wekt het amper verbazing dat deze keer nog vaker wordt ingezet op het schrappen van overbodige clouddiensten. Het mes gaat er vooral in om de overall IT uitgaven beter in bedwang te houden. Dat het tegelijk helpt de nieuwe prioriteiten in te vullen en/of security risico’s te verklein is mooi meegenomen.

Er is eigenlijk vooral sprake van een spagaat voor de budgetverantwoordelijken. Meer andere dingen moeten doen terwijl de budgetten daarvoor niet toereikend zijn. De bedrijven moeten immers snijden in alle kosten om de impact van Covid-19 op de business het hoofd te kunnen bieden.

Overbodige clouddiensten

Flexera schrijft dat “Cost savings as a top initiative will triple, from nine percent in 2020 to 27 percent in 2021.” Dat wil men op verschillende manieren realiseren. Het afstoten van eigen rekencentra of colo in externe datacenters wordt veel genoemd. Wie goed naar de cijfers kijkt en vooral ook naar een andere recente post van Flexera zit nog iets. Het afstoten van overbodige clouddiensten is genoemd als een effectieve manier de uitgaven te verlagen. Daarbij hint Flexera niet op shadow IT. Het gaat echt om een aantal bekendere SaaS diensten.

Het linken van de twee kort na elkaar verschenen artikelen maakt iets zichtbaar dat al langer speelt maar nog steeds niet hardop wordt uitgesproken. Wie weet verandert dat dit jaar.