justice-2071539-rechter-rechtbank-rechtspraak

Foodlink, slachtoffer van ID fraude, slaat terug via de rechter

justice-2071539Wie de website van Foodlink.nl bezoekt ziet daar een duidelijke waarschuwing of ID fraude staan. Het bedrijf heeft meer gedaan dan deze waarschuwing, het heeft een procedure aangespannen waarbij twee banken, de SIDN en tenminste een katvanger een rol spelen. Dat deze zwendel de krant niet heeft gehaald zal komen omdat het een B2B leverancier is.

Inbreuk op handelsnaam en meer

Volgens het vonnis van 30 juli heeft Foodlink op enig moment geconstateerd dat sinds oktober 2019 ten minste een website online met een naam die sterk lijkt op de eigen handelsnaam. De persoon of personen die de website opereren maken gebruik van de logo’s, handelsnamen en beeldmerken van het echte Foodlink. Die zijn allemaal beschermd, dus alleen op die grond kan een procedure tegen de vervalsers worden aangespannen.

Corona

Verder zijn de criminelen de kale website gaan inzetten als webshop. Aanvankelijk met het assortiment als de echte Foodlink. Dat is overigens een groothandel van vooral Aziatische snacks, chocoladeproducten, noten en zaden. Later zijn ze gaan inspelen op de Corona pandemie, door ook thermometers, handschoenen en mondkapjes aan te bieden.

SEO

Hoewel het Kort Geding daar met geen woord over rept is er nog iets wezenlijks aan de hand. De valse websites scoren in elke zoekmachine hoger dan de echte website. Dat kan onmogelijk toeval zijn. We zien hier dat de criminelen SEO hebben toegepast en mogelijk zelfs via adwords en vergelijkbare trucs een hogere ranking hebben gekocht.

Met de valse website zijn klanten gelokt. Die werden aangemoedigd aanbetalingen te doen en kregen uiteraard niets geleverd. Het echte Foodlink heeft achterhaald dat ruim 180.000 nep omzet is gegenereerd en dat een derde daarvan als aanbetalingen is overgemaakt. De twee rekeningen waarnaar het geld is overgemaakt zijn getraceerd.

ING Bank N.V. heeft op 4 mei 2020 verklaard dat het beslag geen doel heeft getroffen. ABN Amro N.V. heeft op 4 mei 2020 verklaard dat het beslag heeft doel getroffen voor een bedrag van € 56.587,65.

De houder van de ING rekening is niet getraceerd, die van de ABN rekening wel en die is ook voor de rechter verschenen. Uit de processtukken wordt duidelijk dat dit een katvanger was. Die is behoorlijk de pineut, want op hem komt een claim te rusten van bijna 60.000 Euro. Omdat gedaagde 1 niet bekend is, zal hij daarvoor opdraaien.

In dat bedrag zit trouwens ook deze kostenpost verwerkt:

Daarnaast heeft Foodlink € 12.100,00 (inclusief BTW) voldaan aan het SIDN om de websites van [gedaagden] te verwijderen.

Maanden voorbereiding

Deze zaak verdient meer aandacht in de pers. De professionaliteit van de criminelen die hier achter zitten is namelijk reden voor zorg. Ze hebben er maanden over gedaan de nep domeinnamen te registreren, de e-mail adressen te gebruiken en een website neer te zetten. Die tijdspanne was om een hogere ranking te krijgen en niet direct als risicovol te worden aangemerkt door de zoekmachines en detectietools. Pas toen dat klopte zijn ze gaan actief gaan werven.

Het is goed dat Foodlink de ID fraude en reputatieschade aanpakt door naar de rechter te stappen. De misbruikte domeinnamen zijn daarbij een waarschuwing die elke registrar en merkenrecht deskundige moet herkennen. Dit bedrijf had gelijkende namen niet vastgelegd en controleerde ook niet actief op misbruik van gelijkende namen. Zoiets doen de multinationals en bepaalde overheidsdiensten. Deze case toont aan dat het ook voor minder grote of opvallende bedrijven nodig is dat te regelen.

 

De website melding:

Foodlink B.V. is a victim of identity fraud. The company name, logo and data are misused by a fraudster who offers all sorts of groceries, cleaning materials and medical supplies through a webshop under foodlinkbv.nl or foodlinkfmcg.nl. Foodlink B.V. does not have a webshop and does not trade in general groceries, cleaning materials or medical supplies. Please do not prepay any goods without checking with our customer service at info@foodlink.nl or tel. +31 88 2587800