Rackspace_Technology

Fors koersverlies voor Rackspace door loslaten pure cloud focus

Vrijdag heeft Rackspace een koersverlies van bijna dertien procent voor de kiezen gekregen. Koersschommelingen zijn zelden een reden voor een artikel op dit blog. Deze keer wel, want de reden is zowel voorspelbaar als veelzeggend.

Bekende naam

Rackspace is een zeer bekende naam in de sector. Het behoorde ooit tot een van de eerste cloudaanbieders. Ook geldt het als een van de drijvende krachten achter OpenStack. Over de jaren is het bedrijf meermaals van eigenaar verwisseld. Op dit moment heeft het weer een beursnotering.

Bij elke wisseling van eigenaar is ook de koers aangepast. De investeerders die het bedrijf keer op keer klaarstoomden voor weer een verkoop hebben daar sinds de laatste keer weinig profijt van. Dat komt vooral door het portfolio van Rackspace.

Cloud

Voorheen was dit een provider die met eigen hardware en diensten de markt bediende. Ook de cloud van het bedrijf was lange tijd een eigen dienst. Dat aanbod was herkenbaar, maar te weinig onderscheidend. Rackspace is namelijk een van de partijen die al heel snel klanten zag wegstromen naar de hyperscalers.

Enkele jaren terug heeft Rackspace daarom het roer echt omgegooid. In plaats van een cloudaanbieder te zijn is het nu een facilitator van de cloud geworden. Men helpt bedrijven meer en beter gebruik te maken van de hyperscalers, AWS voorop.

Reselling AWS

Iedereen met een beetje kennis van de markt begrijpt die stap, maar zet er ook direct vraagtekens bij. Precies dat is vrijdag ook gedaan door de analisten van Oppenheimer. Die hebben aangegeven dat reselling AWS een low-margin business is. Voor het ontwikkelen van ‘eigen” high-margin business is tijd nodig. Daarbij wordt niet gezegd waaruit die betere business kan bestaan. Kijkend naar het verleden van Rackspace zal dat ook een enorme klus zijn. Zowel de ontwikkeling daarvan als het vinden van klanten.

Bij de woorden van Oppenheimer hoort ook een minder positieve prognose. Rackspace zit weliswaar niet in de gevarenzone, maar het koersverlies illustreert wel goed dat de cloud meer dan een soort verliezers kent.